Organizovanou: špílmachr Jakub Sviták trpělivě rozehrává. Pak přijde vtip, laskomina v podobě přihrávky na úplně volného borce. A míč se houpe v síti. Hovoříme o prvním finálovém klání extraligy mezi Plzní a Duklou, které na palubovce trojnásobných šampionů ovládli hosté v poměru 24:22. A domácí?

Talent Plzeň x Dukla Praha.
Dva zápasy jako noc a den. Talent prohrál, pak ale zabral

V klíčových okamžicích neudrželi nervy, jejich individualistické pojetí nedávalo šanci. Den poté ale vypadalo všechno jinak opačně. „Plzeň jsme hrubě podcenili. Mysleli jsme si, že druhé vítězství přijde samo," kroutil hlavou po hrozivé porážce 19:34 pivot Dukly Mojmír Hlavatý. Jenže nepřišlo. „V každém utkání musíme makat na 120 procent. A ani takové nasazení neznamená automaticky úspěch," uvědomoval si.

Zatímco napoprvé podal tvůrce dukelské hry Jakub Sviták famózní výkon, v den sváteční paběrkoval. Nebyl v pohodě, mnohé napověděla už chvíle, kdy spílal sudím za posouzení běžného zákroku a po právu viděl žlutý kartónek.

Stav je tedy vyrovnaný 

„Plzeň na nás vyrukovala hned od začátku, hrála dvě osobky. Bylo hrozně těžké se prosadit. Nevěděli jsme, co hrát," přiznal „Pan nepostradatelný", nejklíčovější z klíčových. Ani on ale nic nevymyslel. „Když se nedaří, člověk přemýšlí nad důvody. Míč hodí brzo nebo pozdě a útok je pryč."

Své o tom ví také Michal Tonar. Plzeňská střední spojka se při porážce utápěla v kličkách. K výhře přispěla kombinací i přesnou koncovkou. „Balon nešel pomalu dokola," nastínil důvody zmaru Tonar. „Náš projev se strhl do indivi- duálních akcí, které si Dukla pohlídala. Kam jsme se hnuli, čekala na nás. Druhý den jsme byli my rychlejší." Stav je tedy vyrovnaný. Série zažila překvapení i debakl. Kdo je ve výhodě?

Házenkáři Dukly Praha.
Začíná boj o titul. Dukla chce zastavit mistra

„Do Plzně jsme si jeli pro bod a vezeme ho," usmál se na chvíli Hlavatý. „Máme dva zápasy doma, na které se musíme soustředit a vyhrát je," rozvíjel téma Sviták. „Finále, jak má být. Na tahu je Dukla a musí cítit tlak. My se ale chceme vrátit do Plzně," dodal Tonar.

Hvězdy víkenduPrvnímu finále vládla Dukla, druhému Plzeň. Nejprve zářily pražské opory Jakub Sviták s Tomášem Petržalou, poté domácí Jan Štochl s Michalem Tonarem. Koho vybrat? Snad fanoušky, jenž neúnavně hnali své miláčky tleskali, bubnovali a i ve vypjatých chvílích nepřekročili meze slušnosti… Ne, hlavními hvězdami byli sudí! Uznání míří za objektivními, rozhodnými a minimálně chybujícími: Michalem Hanákem, Lubošem Pavlíčkem, Václavem Horáčkem a Jiřím Novotným.

Program fináleSérie se nyní přesouvá do Prahy, kde pokračuje v pá-tek 19. května. Hrát se bude od 17 hodin v Edenu (Vladivostocká 1460). Vstupné činí 100 korun. Kdo by nenašel cestu do Vršovic, může využít přímého přenosu ČT sport. O den později už podobnou možnost mít nebude, ve 20.00 musí dorazit na stejné místo. Pokud ani čtvrté utkání nerozluští mistrovskou tajenku, rozhodne se v sobotu 27. května v Plzni. Čas výhozu zatím není určený.