Pro kordistu Berana skončil olympijský turnaj v Riu hned po prvním zápase, jeho gesto fair play však vyvolalo v brazilském tisku velkou pozornost a obdiv. Český šermíř prohrál s domácím Athosem Schwantesem, za stavu 3:5 přitom krátce před koncem prodloužení opravil rozhodčí, že nezasáhl soupeře, ale sám sebe.

Předseda komise rozhodčích a sám aktivní sudí Michal Rosíval zareagoval na chybu svých kolegů rezignací.
Michal Rosíval: Dobré řešení neexistovalo

Spoluhráči na něj vzpomínají jako na dříče 

Augusta jako hráč získal tři stříbrné medaile na mistrovství světa a další stříbro na olympijských hrách 1976 v Innsbrucku, své zkušenosti posléze zúročil v mimořádně úspěšné trenérské kariéře. S reprezentací se mu v letech 1999, 2000 a 2001 podařilo získat tři tituly z mistrovství světa, z toho dvakrát v roli hlavního kouče.

Spoluhráči i soupeři na něj vzpomínají jako na dříče a bojovníka, ale zároveň hokejového gentlemana a jeho svěřenci jako na přímého trenéra, u kterého hráči vždycky věděli, na čem jsou. Převzetí hlavní ceny se však Augusta nedožil, zemřel krátce poté, co předsednictvo klubu fair play o jejím udělení rozhodlo. Cenu za něj dnes převzali vnuci.

Diplomy za férové činy obdržel fotbalista, žokej i biatlonistka 

Další hlavní cenu získala Miroslava Plchová. Ta v extrémním závodě tříčlenných štafet zachránila život cyklistovi, který při sjezdu do brodu nestihl vytáhnout nohu z pedálu, udeřil se do hlavy a zůstal v bezvědomí ležet pod vodou.

Diplomy za férové činy obdrželi například jihlavský fotbalista Antonín Rosa, žokej Josef Sovka nebo biatlonistka Gabriela Koukalová. Ta při stíhacím závodu Světového poháru v Pokljuce před sebe v cílové rovince pustila soupeřku, které předtím na trati nechtěně přišlápla lyži.

V neděli se na dostizích ve Velké Chuchli představí vítězka ankety Kůň roku 2016 klisna Dally Hit.
Velkou dubnovou cenu poběží i kůň roku

Rozhodčí po Rosově přiznání změnili verdikt 

Rosa se v prvoligovém zápase se Zlínem za stavu 1:1 přiznal k teči, která změnila směr střely zlínského hráče a míč skončil v jihlavské síti. Rozhodčí se domnívali, že střelu tečoval zlínský útočník, a branku kvůli ofsajdu neuznali, po Rosově přiznání ale verdikt změnili.

Sovka se na Velké pardubické pokusil pomoci Markovi Stromskému, který po překonání Taxisova příkopu začal padat z favorizovaného Nikase. V nesnadné pozici a ve velké rychlosti chtěl Sovka soupeře vrátit do sedla, ale už na něj nedosáhl.