Proto může jeden z nejpopulárnějších sportů na planetě mnohým připadat stereotypní až nudný. Proč však nevyzkoušet některou z jeho obměn? Není nic jednoduššího, než si nasadit zkreslující brýle, navléci se do obří nafukovací koule, nebo zkusit kombinaci fotbalu a golfu. Právě tento nový sport si v Praze začíná získávat své fanoušky.

Čtěte také: Potřebujete ze sebe vybít stres? Zajděte si na fitbox

Netradiční formy fotbalu jsou populární mezi různými skupinami hráčů 

Za jeho zrodem stojí Jakub Mareš, který se s novou variantou fotbalu jel seznámit do zahraničí. „Footgolf nás oslovil na internetu, následně jsme se byli podívat na Slovensku a v Maďarsku, až vznikla myšlenka zavést takový sport i u nás," vzpomíná otec českého footgolfu.

Netradiční formy fotbalu mohou být příjemné pro lidi, kterým klasická forma hry z nějakého důvodu nevyhovuje. Svoji popularitu mají však i u hráčů, kteří si chtějí od velkého fotbalu odpočinout. „Fotbal jsem přestal hrát před několika lety. Dnes, když si s kamarády chceme jít kopnout, zkoušíme i zábavnější varianty," říká s úsměvem Petr Hájek.

Čtěte také: Žádný striptýz, ale sexy vytvarovaná postava

Že nechápete? Zahrát si můžete i vy. Praha totiž nabízí několik sportovišť, kde si disciplíny můžete vyzkoušet. Asi nejlepší pro zvědavce bude navštívit areál Tatranu Střešovice, kde si mohou zahrát fotbal v nafukovací kouli, či si dokonce nasadit speciální brýle a zakopat si za zhoršené viditelnosti.

FOOTGOLFJak již z názvu vyplývá, jedná se o spojení golfu a fotbalu. Hraje se na golfovém hřišti a cílem, který zní jednoduše, je dopravit fotbalový míč do jamky. „To ale není tak snadné, jak si každý na první pohled myslí," varuje Mareš. Ke hře není potřeba žádné speciální vybavení, stačí jen obout tenisky a jít na nejbližší footgolfové hřiště. „Hraje se v prostředí upravených golfových hřišť, kde je obvykle i krásná příroda, takže jde o ideální odpočinek," láká Mareš potenciální zájemce.
Footgolfové hřiště můžete najít na Praze 4 v ulici Formanská. Spojení fotbalu a golfu si opravdu užijete.Zdroj: fotbalparkpraha.cz 

ZORBFOTBALOdlišnost zorbfotbalu od tradiční verze je v podstatě minimální. Cílem hráčů je dopravit obyčejný fotbalový míč do obyčejné branky. Jen v gumové kouli. „O nějaké velké soutěžení většinou nejde. Je to hlavně o zábavě, když od vás soupeř letí několik metrů," usmívá se organizátor Lukáš Lehotský z agentury ultimatnihry.czKromě vzduchového polštáře mají hráči při zápolení i chrániče kolen, aby nedošlo k nepříjemným zraněním. „Zorbfotbal se hraje nejlépe v šesti hráčích, rozdělených do dvou družstev, ale máme k dispozici koule až pro dvanáct hráčů," vysvětluje Lehotský. Rozhodně však nelze říci, že by se jednalo o poklidný relaxační sport. „Vzhledem k tomu, že uvnitř koule je relativně horko a neustálé zvedání se ze země stojí spoustu sil, je lepší hrát ve více lidech. Většinou hráči odchází střídat už po deseti minutách," uzavírá Lehotský s tím, že je lepší vzít celou partu přátel.
Pořádný kopec srandy si užijete na fotbale, při němž budete uzavřeni do gumových koulí. Zdroj: www.crazybubbles.cz 

BINOCULAR FOOTBALLPokud se někdo fotbalu vyhýbá, protože má problém přihrát nebo zpracovat míč, je pro něho binocular football ideální záležitostí. Proč? Tenhle problém při něm totiž mají úplně všichni! Před zápasem si každý hráč nasadí zkreslující brýle a jde se na věc. „Máme dva druhy brýlí. Jedny zdvojují pohled hráče, takže vidí dva míče, druhé zkreslují vzdálenost," vysvětluje Lehotský, v čem spočívá zákeřnost sportu, ve kterém je běžné při střele na bránu minout míč i o několik metrů. Kromě „klasického" fotbalového zápasu je v nabídce i možnost vyzkoušet si slalom okolo kuželů, který je ideální při menším počtu hráčů.
Fotbal ve dvojitém vidění? Kdepak, žádný alkohol, ale speciální brýle pro hráče, to je binocular football.Zdroj: ultimatnihry.cz 

Praha 4: FotbalParkKde: Formanská
Co: Footgolf
Kdy: Denně 10:00-20:00
Cena: Dospělí 250 Kč (290 Kč během víkendu), děti do 12 let 125 Kč
Web: www.fotbalparkpraha.cz

Praha 6: Tatran StřešoviceKde: Sibeliova 368/51
Co: Zorbfotbal, Binocular Football
Kdy: Po předchozí domluvě
Cena: Od 559 Kč na hodinu
Web: www.tatran.cz