Turnaj World Tour Prague Masters bavil po celý víkend davy lidí, přestože nejlepší český tým Humpolec vypadl už ve čtvrtfinále.

Ochozy přetékaly

Případný úspěch domácího celku na turnaji by možná ještě umocnil aktivitu přítomných diváků, ale pro pořadatele bylo nejdůležitější, že dorazili v hojném počtu. Hlavní tribuna byla neustále zaplněná a několik řad zvědavců stálo i po stranách hřiště. Sice asi jen málokdo absolvoval celý program, ale počet přihlížejících neklesal, stále totiž přicházeli další a další milovníci basketbalu.

Stadion Viktorie Žižkov.
Nuda. Žižkov opět plichtil

„Právě proto je pražský turnaj nejlepší v celé sérii, nikde nechodí tolik lidí. Akce je skvěle umístěná do centra velkoměsta,“ chválil atmosféru Dejan Pejič, hráč srbského Zemunu. Mimochodem právě tento celek vyřadil ve čtvrtfinále Humpolec. Ostravy se vyřazovací boje netýkaly, své putování turnajem ukončila už v základní skupině.

Mistrovství Jugoslávie

Od semifinále se Prague Masters změnilo v malé mistrovství bývalé Jugoslávie. Největší favorité turnaje Novi Sad sice hrají pod vlajkou Spojených arabských emirátů, ale jedná se o celek složený pouze ze srbských hráčů.

Hráči Sparty.
Petr Zahradník: Sparta není byznys, ale Křetínského hračka

Novi Sad mezi čtyřkou nejlepších vyřadil Vitez z Bosny a Hercegoviny. Ve druhém semifinále slovinská Lublaň přehrála Zemun. Jak je možné, že zrovna balkánské týmy tak dominovaly? „To je jednoduché. Naše basketbalová škola je prostě nejlepší na světě,“ řekl s lehkým úsměvem, ale přesto nejspíš naprosto vážně, třiadvacetiletý Pejič.

V publiku na Václavském náměstí se sešla řada hráčů a hráček klasického pětkového basketbalu. Většina z nich byla překvapená, jak moc tvrdě se hraje na nejvyšší úrovni v disciplíně 3x3. To, co by u nich bylo nesportovní chybou, to je mezi „trojkaři“ běžný faul. I v 3x3 jsou samozřejmě přítomni rozhodčí, kteří však mají hodně těžkou pozici, protože na první pohled je nedovolených kontaktů ve hře přehršel.

Takže hranice faulu je hodně posunutá. Možná právě v dovolené tvrdosti tohoto sportovního odvětví vězí jeden z důvodů balkánského úspěchu: „Všichni se věnujeme i pětkovému basketbalu. V něm při tréninku hrajeme také takhle tvrdě, fauly si ale nikdo nehlásí,“ prozradil Pejič, který nastupuje v nejvyšší srbské basketbalové soutěži.

vlevo Milan Baroš, vpravo Jakub Jugas
Promarněné příležitosti. Slavia veze z Ostravy jen bod

Letecká show

K turnajům 3x3 tradičně patří i dovednostní soutěže. V disciplíně o nejlepšího trojkaře diváky bavily hlavně poslední tři pokusy každého borce, protože se házely až z devítimetrové vzdálenosti a byly oceněné dvojnásobnou hodnotou. Trojkařská soutěž byla velmi vyrovnaná, když hned tři střelci nasbírali shodně 11 bodů. Z vítězství se nakonec radoval Slovinec Aleš Kunc, který vše stihl v nejkratším čase.

Ještě atraktivnější byla soutěž ve smečování. Do finále postoupili Joel Henry a Gediminas Zitlinskas. Oba svými kousky rozvášnili davy. Vyrovnaný souboj rozhodl posledním pokusem mladý Litevec Zitlinskas. Ten si z osmi mužů sestavil jakousi římskou želvu, jejíž přeskok zakončil efektním pumpujícím pohybem. Smečaři strhli přítomné diváky k aplausu a jejich soutěž lze označit za pomyslný vrchol povedeného turnaje.

Hráči FK Dukla Praha. Ilustrační foto.
Start Dukly? Prachbídný

Po ní totiž následovalo už jen finále s jasným průběhem, když Novi Sad Alwahda bez problémů porazil Lublaň ještě před vypršením časového limitu 21:11. „Možná to pro nás na žádné těžkosti nevypadalo, ale hráli jsme proti týmu světové úrovně a ani na minutu jsme nemohli polevit,“ zdůraznil nejlepší hráč akce Dušan Domovič- -Bulut. Na vítěze pak čekaly pouze příjemné povinnosti včetně prémie 20 tisíc dolarů.

Petr Tomášek