Pořád je ale co zlepšovat, třeba i na mém výkonu," řekl gólman po výhře 31:23 nad kosovskou Besou a postupu do 2. kola Poháru EHF. Před týdnem mu nebylo do skoku. Dukla v Kosovu padla 31:35.

„Měl jsem smíšené pocity. Porážka o čtyři branky je z podobné destinace dobrá. S výkonem jsme ale nemohli být spokojeni. Úvodní desetiminutovka celé série, kterou jsme prohráli o osm branek, nás mohla stát postup," uvědomoval si.

Protrénovat obranu 

Program pro následující dny tak byl jasný. „Dřeli jsme na souhře obrany," prozradil. Změna k lepšímu se dala poznat od prvních minut veledůležité odvety. Hra týmu z Kosova byla založena na čtyřech borcích třech spojkách a pivotu. Ante Kukrika nasázel v prvním střetnutí Pražanům deset branek, tentokrát se prosadil třikrát.

„Mimořádně nepříjemný střelec. Do poslední chvíle se dívá na brankáře. Jakmile jsem udělal minimální pohyb, poslal balon na druhou stranu. Šlo o hru nervů," líčil Petržala, jenž zlikvidoval Kosovanům osmnáct pokusů! A hlavně nedovolil, aby se ve druhé půli přiblížili na méně než tři branky. „Byl jsem za „hrdinu". Kluci ale každou střelu soupeřům znepříjemňovali. Pak se chytá docela jinak," dodal.

Zakázaný lob

Obrana šlapala a v útoku řádil Daniel Kývala. „Cože, já dal deset gólů? Vůbec jsem je nepočítal," divil se dvacetiletý kanonýr. Hráč s parametry pro světovou házenou, kterého ale občas zradí hlava.

„Z utkání jsem měl trochu obavy. V Kosovu jsem ho absolutně nezvládl a musel jsem jít brzy střídat," přiznal střelec. „Tentokrát mi do branky na začátku něco spadlo a hned jsem si věřil," culil se mladík, který si dovolil nevídané kousky. „Lob mám od trenéra výslovně zakázaný. Stejně jsem ho zkusil. Snad se na mě nebude zlobit," řehtal se Kývala.

Dukla nastoupí proti Zubří

Přestože Dukla loni postoupila do semifinále Challenge Cupu, účast ve 2. kole Poháru EHF lze označit za úspěch. Mezi třetí a druhou nejkvalitnější evropskou soutěží zeje výkonnostní díra. Čas na oslavu ale není. Už ve středu v 18 hodin přivítá v Ruzyni Zubří.

„Snad budeme mít důvod, aby krátké pivo proběhlo po zápase," uvedl Kývala, jenž si dobře uvědomuje, jaký vliv může mít pohár na další průběh ročníku.

Vlna euforie 

„Bylo by těžké jít na Zubří po vypadnutí. Plujeme teď na vlně euforie. Snad si ji přeneseme do extraligy," doplnil. „Mluvit o vlně by bylo troufalé," hrozil se Petržala. „Nesmíme si myslet, že nám leží svět u nohou. Podobnou chybu už jsme letos udělali. Musíme si umět vyhodnotit úspěchy i neúspěchy."

Dukla Besa 31:23Dukla: Petržala, Rangl Šimůnek 2, Sviták 1, Kývala 10, Březina, Kotrč 3, Reichl 1, Mubenzem 1, Jeníček 3, Chmelík, Syřínek 3, Hlavatý, Brabec 3, Kastner 4, Šůstek. Trenér Jan Josef.
První utkání 31:35. Postupuje Dukla.

Dukla ZubříDohrávka 3. kola házenkářské extraligy, středa
14. září 18 hodin, Sportovní hala Ruzyně, Pilotů 217, Praha 6.

Loňské výsledky:
26. září 2015 Dukla Zubří 28:24, 20. prosince 2015 Zubří Dukla 33:32.


Čtěte také: Házenkářky Slavie podlehly v Poháru EHF Skuru o čtyři branky