Žádné pinkání pro zábavu, ale opravdová dramata na kurtu. „Je to skvělý pocit. Celý ten týden tady v Praze jsme si všichni užili,“ vyznal se Roger Federer, který stál u zrodu samotné myšlenky na uspořádání klání mezi Evropou a zbytkem světa. Třídenní turnaj byl pojmenován po legendárním tenistovi Rodu Laverovi, který včera večer předal trofej právě Federerovi a jeho parťákům. Evropané totiž splnili roli favoritů a zvítězili 15:9.

Kateřina Kudějová
Kateřina Kudějová: Vystačím si bez psychologa, ale maluju kolečka a barvičky

Hrdina Federer

A kdo zařídil klíčové poslední vítězství? Pochopitelně Federer. Když v dramatickém super tie-breaku udolal Australana Nicka Kyrgiose, vyprodané ochozy se mohly utleskat. „Všichni kluci tu hráli celý víkend výborně,“ chválil švýcarský sympaťák své spoluhráče. Obsazení do hlavní role tím ale neodvrátil.

„Chtěl bych poděkovat Rogeru Federerovi za to, že celou akci vymyslel a dal dohromady. Bylo to úžasné, všichni se tu o nás skvěle starali, atmosféra byla úchvatná,“ neskrblil se superlativy kapitán poraženého týmu John McEnroe. Podobně mluvil i jeho protějšek (a někdejší velký rival), slavný Švéd Björn Borg. A vlastně i všichni ostatní. 

Hráči Sparty.
Poprvé: Sparta si užila pohodlné vítězství

Festival tie-breaků

Včerejší třetí den Laver Cupu toho nabídl opravdu hodně. Tým světa postupně stahoval náskok „domácích“, zasloužil se o to hlavně americký čahoun John Isner. Ten nejdřív uspěl v deblu (spolu s Jackem Sockem porazili česko-chorvatský pár Tomáš Berdych a Marin Čilič) a pak si nebojácně vyšlápl i na světovou jedničku Rafaela Nadala.

„Neměl jsem co ztratit,“ zářil Isner po životním vítězství. Po něm šel na věc mistr tenisové extravagance Kyrgios a nechybělo moc, aby Federera porazil a zápas ještě prodloužil. To ostatně bylo pro celý víkend charakteristické skoro všechny mače byly nesmírně vyrovnané a tie-breaků bylo k vidění nevídané množství. „V každém zápase se mohlo stát cokoli, bylo to extrémně vyrovnané,“ uznal i Nadal.

V sobotu se z Prahy do Dobříše běžel nejstarší český maraton.
Běžci si užili další ročník nejstaršího českého maratonu z Prahy do Dobříše

Bouřlivá atmosféra

Žilo to na kurtu, žilo to i mimo něj. Nápad organizátorů posadit momentálně nehrající tenisty na vyvýšené pohovky hned vedle tmavě šedého dvorce vyšel na jedničku. Zatímco uměřenější Evropané povzbuzovali své parťáky klasickým „daviscupovým“ způsobem (i když hlavně Nadal co chvíli vyskakoval jako čertík z krabičky a hlasitě fandil), mladíci z týmu světa se bujaře předháněli ve vymýšlení nejrůznějších skopičin.

Laver cup, Tomáš Berdych
Laver Cup: Tenisté Evropy vedou 12:6, Berdych pokaždé prohrál

„Když vás kluci takhle povzbuzují, je to na kurtu hned lehčí,“ usmíval se Isner. Na karnevalovou atmosféru reagovalo i publikum. Zatímco v pátek diváci fandili ještě trochu rozpačitě, během víkendu to v O2 areně houstlo a rámus během závěrečného duelu Federera s Kyrgiosem připomínal i zdejší finále Davis Cupu či Fed Cupu. A to je u zbrusu nové akce bez tradic a historie co říct. Premiéra Laver Cupu se zkrátka povedla. Na jedničku.