Máte před sebou druhé vystoupení na šampionátu v elitní kategorii dospělých. Kam směřují vaše ambice?

Medaile by byla nádherná, ale musím být realista. Umístění do sedmého místa by se mi líbilo. K tomu bych potřeboval porazit aspoň jednoho nasazeného soupeře. V judu někdy stačí málo a člověk se dostane nahoru, ale pochopitelně i dolu.

Lukáš Krpálek.
Krpálek triumfoval díky oblíbenému boji na zemi

Trénujete s olympijským vítězem Lukášem Krpálkem. Dá se od něj něco okoukat nebo přiučit?

Pohybovat se v Lukášově blízkosti je pro každého ohromná škola. Je velikou osobností po sportovní i lidské stránce. Každý den se dá od něj něco vstřebat. Je pro nás darem z nebes.

Může dojít v přípravě k situaci, že se proti sobě postavíte?

Pereme se spolu skoro v každém tréninku. Mám štěstí, že jsem taková váhovka, že se mohu s Lukášem, který má kolem 115 kilo, celkem vyrovnaně tahat a nabírat co nejvíc zkušeností.

Slavný parťák, který na ME startuje v nejtěžší hmotnostní kategorii, nemusí na rozdíl od vás shazovat. Jak to budete zvládat vy?

Zatímco Lukáš si bude v klidu užívat jídla i nápojů, já na něj budu se závistí v očích jen dívat. Nechal mě v tom. (směje se) Poslední den dva jsou vždycky nepříjemné. Skoro se nejí ani nepije, běhá se a chodí do sauny. Do vážení si to musím protrpět.

S judem jste začal už v sedmi letech, nelákal vás třeba fotbal nebo hokej?

Od mala jsem byl akční dítě a toužil po nějakém bojovém sportu. Táta mě u nás v Kroměříži odvedl mezi judisty. Už jsem toho zůstal a nelituji toho.

Mladému sportovci obvykle pomůže, když se mu od začátku daří nebo rovnou vyhraje první zápas. Jak to bylo vás?

Probíhalo to trochu jinak. V začátcích mi to moc nešlo. Ale jsem typ, že když se nedaří, tak se kousnu, a o to víc trénuju. Musel jsem se hodně snažit. Oproti kolegům musím v tréninku obvykle dělat všechno častěji a víc dřít, než se to naučím.

Plavec Jan Micka.
Jan Micka: Člověk si to musí vyžrat, než si tělo zvykne na nové věci

Sázíte tedy na tréninkovou dřinu?

Doufám, že mi bude vyplácet i dál. Ve dvaceti se karta obrátila a přicházely výsledky i na zahraničních turnajích. Po maturitě jsem odešel do USK Praha, a to mou snahu zlepšovat se ještě nakoplo. Zvláště když jsem viděl, jak ti nejlepší trénují.

Jak jste zvládal přechod z Moravy a jak se vám zamlouvalo ubytování v hale na Folimance?

Na ubytovně jsem nebydlel. Chtěl jsem mít soukromí, a tak jsem se domluvil s mladými judisty a kamarády a sehnali si pronájem. Takhle to funguje dodneška, i když nás tam už bydlí míň. V tři plus jedna jsme nyní čtyři.

To ale na soukromí moc nevypadá…

Většinu času trávím na soustředěních a turnajích, takže s tím nemám problém. Spíš se s kluky v bytě míjíme. Jde mi hlavně o pohodlné vyspání. Zatím mi to takhle vyhovuje.

Jiří Beran.
Hlavní cenu fair play získal šermíř Beran. In memoriam byl oceněn trenér Augusta

Krpálka v Polsku povzbudí fanklubPoprvé v nejvyšší hmotnostní kategorii se Lukáš Krpálek představí na mistrovství Evropy. Dosud nejlepší český judista všech dob sbíral smetanu ve váze do 100 kg, ale o víkendu se ve Varšavě popere s nejtěžší evropskou elitou. Olympijský vítěz z Ria však nejde do neznáma. Předminulý víkend totiž triumfoval na Grand Prix v turecké Antalyi, v únoru skončil pátý v Düsseldorfu. Za favorita se ale rozhodně nepovažuje, i když na startu nebude absolutní špička. „Na titul má řada soupeřů. Já se do ní zatím nepočítám, ale dám do zápasů maximum," prohlásil držitel zlata z mistrovství Evropy 2013 a 2014, stříbro má z ME 2015. „Varšava bude takový větší test. Beru to jako přípravu do budoucna. Nechtěl jsem na Evropě chybět," uvedl šampion, jemuž bude v polské metropoli poprvé fandit devítiměsíční syn Antonín. „Věřím, že mi Tonda pomůže k co nejlepším výkonům. Jsem rozhodně rád, že budu mít takový fanklub," dodal s úsměvem.