Před víc nežměsícem vytvořila Keňanka Joyciline Jepkosgeiová časem 1:04:52 světový rekord v půlmaratonu. O pět týdnů později měla našlápnuto ke skvělému výkonu na dvojnásobné trati její krajanka Valary Aiyabeiová. Celý závod běžela v čele jen s vodičem. A mimochodem, při zmíněném půlmaratonu doběhla čtvrtá.

Pražský maraton se uskutečnil 7. května v Praze.
Maraton byl pro záchranáře klidnější než loni

Druhá doběhla Etiopanka Berisová 

V první polovině nedělního závodu si vypracovala dvouminutový náskok a její mezičasy naznačovaly, že by se mohla časem nad 2:16 zařadit na druhé místo historických tabulek.  Jenže s přibývajícími kilometry a zvyšující se teplotou v české metropoli postupně zpomalovala.

Nakonec jí ale čas 2:21:57 stačil na překonání šest starého traťového rekordu. „Závod jsem začala rychle, jenže tempo se mi nedařilo udržovat. Mosty a vítr nás brzdily, ale s výsledkem a rekordem jsem moc spokojená,“ usmívala se v cíli na Staroměstském náměstí vítězka. Druhá doběhla (2:22:15) Etiopanka Amane Berisová.  Závod mužů dokonale ovládli jejich krajané, kteří skončili na prvních třech místech. Nejrychlejší byl nakonec v čase 2:08:47 Gebretsadik Abraha. 

Maraton. Ilustrační foto.
Maraton v očekávání příznivého počasí a rekordů

„Byl to náročný závod, ale na posledních deseti kilometrech jsem měl dost sil, abych mohl zrychlit,“ vykládal za cílem Etiopan, který se až těsně před závěrečným úsekem v Pařížské třídě dostal před krajana Bazu Worku a porazil ho o pouhou sekundu.

Tituly pro Pecha a Pastorovou

Souboje elitních atletů se uskutečnily v konkurenci 10 600 amatérských vytrvalců z 88 zemí. Při neúčasti českých vytrvaleckých jedniček Jiřího Homoláče a Evy Vrabcové se prosadili běžci druhého sledu.  Když očekávaný favorit Vít Pavlišta nevydržel nasazené tempo, doběhl si pro domácí titul Petr Pechek, který trať  o délce 42,195 kilometru zdolal v čase 2:21:22. 

„Jsem maximálně spokojený, nejen ze vítězství, ale i z času. Chtěl jsem být rychlejší než loni, to se povedlo. Moc děkuju fanouš-kům za podporu,“ liboval si. Mezi ženami se usmálo štěstí na Petru Pastorovou, která se od prvních kilometrů vzdalovala svým soupeřkám a v cíli se jí časomíra zastavila na metě 2:46:34. „Prakticky po celou dobu závodu jsem běžela sama, na konci mě pak trochu zpomalil vítr. Hodně mi pomohla atmosféra, ta byla neopakovatelná,“ pochvalovala si novopečená mistryně.

Volkswagen Marathon Praha. Ilustrační foto.
O víkendu bude Praha patřit maratoncům