Proč jste se rozhodl ukončit profesionální kariéru?

Sezona 2014 pro mě byla od začátku zlomová. Po nějakých čtrnácti patnácti letech jsem přešel na horská kola a působení v týmu Specialized Racing mě nadchlo, nejen co se zázemí v týmu týče. V 31 letech jsem dostal nový impuls, na silnici jsme měl určité zajeté, monotónní zvyky. Přes oboustrannou spokojenost mi novou smlouvu bohužel nenabídli, došlo totiž na škrtání finančních prostředků v týmu. Začal jsem jednat o návrat na silnici i s týmy na horských kolech, ale v podstatě z toho vzniklo to, že jsem se rozhodl skončit.

Určitě jste dostal několik nabídek, žádná vás neoslnila?

Nabídky, které jsem dostal, mě neoslovily. Výzvou ani velikostí závodů, týmu, stejně tak co se týče finanční odměny. Naopak se začaly objevovat další možnosti nabídek z pokariérní sféry. Po dlouhém uvažování mi vyšlo, že po x letech s aktivní kariérou skončím.

Kam se tedy budou ubírat vaše kroky?

Všechno je pro mě teď nové, mám trošku strach ze změny. Mně se poštěstilo, že jsem ve školních letech získal profi smlouvu a nemusel jsem pracovat. Teď mě čeká velká změna, s některými značkami (česká firma Kalaš, která obléká závodníky, nebo Specialized) jsem se dohodl na ambasadorství. Nejdůležitější je, že jsem se stal dealerem firmy, kde se skloubí silnice i horská kola.

Citát českého cyklisty Františka Raboně.

Co považujete za největší úspěch v kariéře?

Celkový triumf na závodě Okolo Murcie v roce 2010. Tehdy jsem dostal od stáje volnou ruku na přípravu a dokázal jsem porazit top závodníky Bradleyho Wigginse či Lance Armstronga v jejich nejlepší formě.

Závodil jste na silnici i na horském kole, dají se úspěchy srovnávat?

Je to složité. Druhé místo na Cape Epic řadím hodně vysoko, ne nadarmo se tomu závodu přezdívá Tour de France na horském kole. Na druhou stranu na silnici jezdí jen profíci dvě stě nejlepších závodníků planety.

Kolo jste symbolicky pověsil na hřebík, jak často se jdete projet?

Od posledního závodu (mistrovství české republiky) v září jsem na kole seděl asi pětkrát. (směje se) V tomhle počasí člověk nemá ani chuť.

Martin Šiška