Do první fáze patří olympijské medaile Emila Zátopka a jeho ženy Dany. Po čtyřech letech ale název ATK mizí a vojenský sport přechází pod Ústřední dům armády (ÚDA). Stupně vítězů opanovaly osobnosti jako Josef Doležal, Stanislav Jungwirth, Jiří Skobla, Július Torma, Karol Divín a mnozí další. Název Dukla byl pro armádní družstva zaveden v roce 1956. Od té doby se v jejích barvách zaskvěla plejáda hvězd: báječným fotbalistou Josefem Masopustem počínaje a zimní královnou Ester Ledeckou konče.

Některé sporty, které byly roztroušeny po různých koutech, se v 50. letech přestěhovaly do Dejvic a našly domov v ulici Pod Juliskou. Dnes v těchto místech stojí moderní víceúčelový stadion umožňující tréninkové a rehabilitační procedury. A sportovci si podmínky v Dukle nemohou vynachválit. „Vedli nás odborní trenéři a příprava probíhala na vysoké úrovni, což se promítalo do výsledků,“ vzpomíná motocyklista Květoslav Mašita, šestinásobný vítěz Šestidenní, desetinásobný mistr Evropy v terénních soutěžích a člen Síně slávy FIM.

Tenisoví kamarádi Radek Štěpánek (vlevo) a Novak Djoković.
Zeman po Ledecké ocení dalšího sportovce. Vyznamená tenistu Štěpánka

Duklu vždy chválí Barbora Špotáková, světová rekordmanka v oštěpu, trojnásobná olympijská medailistka a držitelka stejného počtu titulů mistryně světa. „Nebudu zastírat, že být v Dukle má finanční výhody, ale nejen ty. Taky si myslím, že podpora vrcholových sportovců je určitě pozitivní propagací armády.“

Jen od vzniku ČR vybojovali dukláci 39 olympijských medailí, což je 45 procent z českého krajíce. Za stejné období posbírali na OH, MS, ME, univerziádách a armádních hrách 1924 medailí. A to už je důvod k oslavě! Sportovci si připomenou sedmdesátiny ve středu v Domě armády. Bude tam pokřtěn kalendář Dukla 2019, představena upoutávka na vznikající filmový dokument Fenomén Dukla a kniha Jana Saudka „Hvězdy“, plná fotografií armádních závodníků, které vznikly v průběhu posledních deseti let.

FK Dukla Praha - SFC Opava. Ján Ďurica z FK Dukla Praha se raduje z gólu.
Dukla oslavila 70 let existence výhrou s Opavou, v závěru rozhodl Ďurica