Uvědomíte-li si, jak slavné tenisové bitvy se kdysi o pár metrů níže pod vámi odehrály, tak vám to přijde líto. Samotný dvorec je v pořádku, nicméně z tribun jde až strach. Naposledy se na „centru" hrál ostrý mač (s raketou a míčkem) v roce 2011.

„Je v pěkném stavu, na zemi je ale tvrdý povrch. Je tedy vhodný na trénink pro hráče, kteří odjíždějí na turnaje do Austrálie nebo Ameriky. Pro pořádání našich turnajů je to problém musel by se instalovat antukový kurt. To by nebyl až takový problém," říká Vladislav Šavrda, manažer klubu I. ČLTK Praha, jemuž tenisový areál patří. Kde je tedy háček? Centrkurt je v majetku tenisového svazu.

Hvězdy se nevrátí 

Jak se k situaci staví Ivo Kaderka? Boss tuzemského tenisu si uvědomuje, že by si zdejší areál zasloužil modernizaci. „Štvanice má genius loci, jenže hrát tady vzhledem k termínům Davis Cupu nebo Fed Cupu není snadné. Spíš nereálné," řekl před časem.

Dokážete si vůbec představit, že by se po parádních bitvách v pražské O2 areně nebo Ostravar Aréně vrátil daviscupový a fedcupový tým na stařičkou Štvanici? Asi těžko…

Peníze svaz nemá

„Dnes se hraje v halách, ve kterých je moderní infrastruktura a hráčům nehrozí zranění," dodal Kaderka. Peníze, celý svět se kolem nich točí. A tolik, kolik jich je zapotřebí, tenisový svaz nemá. Zatahovací střecha by vyšla na půl miliardy.

Byla by to smysluplná investice? „Myšlenka je na papíru, ale museli bychom žít jinde, buď dál na západě nebo hodně na východě, aby se to postavilo. Na tohle je u nás příšerná doba," mrzí Kaderku. Jak bylo zmíněno, problémem jsou i termíny.

Je to složité 

„Kdybychom se dostali do zářijového termínu Davis Cupu, kdy je semifinále, tak je to složité v tom, že se dříve stmívá a na centrkurtu není umělé osvětlení. Začínat by se tak muselo brzy dopoledne a to je vždy komplikované," říká Šavrda.

Pamětníci si určitě vzpomenou na září roku 1975, kdy nastoupil Jiří Hřebec proti australské hvězdě Tonymu Rochemu. Prohrával 0:2, ale dokázal srovnat. Pak se setmělo a rozhodující set se musel dohrávat druhý den. Tehdy z toho bylo Hřebcovo životní vítězství.

Kapacita přes tisíc diváků 

Dočkáme se ještě někdy podobných sportovních zážitků? Plné hlediště bylo například minulý rok při beachvolejbalovém turnaji.

„Tento turnaj ukázal, že když se to naplní diváky, tak je to pořád pěkný stadion. Tenis si to zažil také, ale to když tu byly veliké turnaje. Teď u nás velký mužský turnaj není a na challengery je to příliš velká kapacita. Na náš kombinovaný turnaj, který se koná od pondělí, bohatě stačí malý centrkurt, kam se vejde 1200 diváků. Taková návštěva na velkém centru vypadá depresivně," dodává manažer nejstaršího českého tenisového klubu.

Co dál? Doufat 

Fanouškům „bílého sportu" tedy nezbývá nic jiného než doufat, že by se našel investor a po zhotovení zatahovací střechy a umělého osvětlení by se největší tenisové bitvy mohly na Štvanici vrátit.

Bez střechy se hraje i jeden z grandslamů, French Open. Ano, Paříž nemá na na Roland Garros ochranu proti dešti. Ovšem tam není o sponzory nouze. Celková dotace přes 32 milionů eur to jen dokazuje.

Čtěte také: Deblistky Hradecká a Hlaváčková se před OH představí na Štvanici