Devátý hráč světa se už druhý týden v Praze připravuje pod dohledem nového „superkouče" – wimbledonského vítěze Chorvata Gorana Ivaniševiče.

„Potom, co jsem vylezl z postele, byla příprava možná jedna z nejlepších za poslední dobu a zvládli jsme všechno, co jsme chtěli. Jediné, co k tomu chybí, je přidat zápasy," řekl dobře naladěný Berdych po tréninku na pražské Spartě a ujistil, že už je zdravotně v pořádku. „Musím říct, že se teď už cítím dobře," řekl.

Berdych už zase trénuje 

Třicetiletý Berdych měl akutní zánět slepého střeva a byl hospitalizován během turnaje v Cincinnati den po vyřazení ve třetím kole 20. srpna. Pár dnů strávil i v motolské nemocnici v Praze, léčil se antibiotiky a znovu začal s tréninkem začátkem minulého týdne.

Do Petrohradu odletí v pondělí a na rozehrání absolvuje i další turnaj v čínském Šen-čenu. „První dva turnaje se budu spíš snažit vzít tak, abych se dostal zpátky do zápasového rytmu. Výpadek může být znát," řekl a dodal: „Chci odehrát nějaký zápas, a když přijde výhra, bude to bonus na víc. A když ne, tak se nedá nic dělat. Hlavní je, abych to do Tokia už bylo, jak má, a zase jsem byl v zápasovém rytmu."

Nástávající turnaje jsou pro něj výzvou 

V Asii ještě absolvuje zmíněnou akci v Tokiu a pak v Šanghaji. Po týdnu volna se objeví na halových turnajích ve Vídni a v Paříži. Stále má šanci zabojovat o Turnaj mistrů v Londýně, jelikož je i díky účasti v semifinále Wimbledonu v pořadí roku devátý.

„Bude to úplně jiná situace než v minulých letech. Chybějící body za grandslam se budou hůř dohánět, ale jde o jedno místo. Nějaká šance je. Závěr roku bude o to zajímavější. Tohle je v uvozovkách nová výzva, taková překážka v sezoně, závěr je ještě víc okořeněný. Budu se to snažit zvládnout," řekl Berdych.

S Ivaniševičem je to cesta, kterou hledal 

V Cincinnati se s Ivaniševičem poprvé potkali, pak onemocněl, a tak až nyní mají za sebou první delší společný blok přípravy. A Berdych působil nadšeně. „Je to určitě víc cesta, kterou jsem hledal, kterou můj tenis potřebuje," řekl.

„Člověk nikdy nemůže říct, jestli je to správné, hlavně na začátku. Ale když mám srovnání druhého přístupu, přikláním se k němu stoprocentně víc," řekl třicetiletý Berdych, kterého v minulosti vedl Tomáš Krupa a do letošního května Daniel Vallverdu z Venezuely.

Čtěte také: Praha uvidí premiérový tenisový souboj Evropy s týmem světa