Plážoví volejbalisté Petr Beneš s Přemyslem Kubalou skončí na turnaji Světového okruhu v Praze nejhůře sedmí. V opravách dnes na Štvanici porazili ruský pár Sergej Prokopjev, Konstantin Semjonov po boji 2:1 na sety.

"Jsme šťastní, že jsme hned na první pokus udělali osmičku. Já před prvním turnajem o sobě pochybuju a jsem hrozně rád, že se ukázalo, že pokud se nezraníme, že by to ještě mohlo jít," zářil Beneš poté, co si vychutnal ovace čtyř tisíc fanoušků vstoje. Pro Kubalu s Benešem je Praha prvním turnajem sezony mezi elitou.

Devátí nasazení Češi ale mohou svoji konečnou pozici ještě vylepšit. V sobotu nastoupí v dalším kole oprav od 11:00 proti Brazilcům Cunhovi a Pedrovi. Dosud nejlepším výsledkem Kubaly s Benešem na Světovém okruhu je páté místo z loňských Starých Jablonek.

Proti Rusům se Češi poprvé oblékli do bílých dresů a ovládli první set. "Vycházela nám obrana a zatlačili jsme Rusy do defenzivy," řekl Kubala. Jenomže v druhém dějství domácí pár odpadl fyzicky a rozhodoval tie-break.

V něm už česká dvojice prohrávala 3:6, ale dokázala nepříznivý vývoj otočit a za podpory publika vyhrát. "Dokázali jsme, že už nejsme malí kluci a dokážeme si s nepříznivým skóre poradit," řekl Kubala.

Dopoledne poslali Beneše s Kubalou z třetího kola do oprav olympijští vítězové Todd Rogers a Phil Dalhausser. Češi prohráli s favorizovanými a letos ještě neporaženými Američany dvakrát 19:21.

"Byli preciznější ve všech herních činnostech a neudělali tolik nevynucených chyb. My jsme nenahrávali ideálně a proti bloku Dalhaussera to pak není snadné. Hráli výborně a potvrdili, že jsou nejlepší na světě," řekl Kubala.

Turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu mužů v Praze:

3. kolo: Rogers, Dalhausser (1-USA) - P. Beneš, Kubala (9-ČR) 2:0 (19, 19), Emanuel, Alison (2-Braz.) - Herrera, Gavira (7-Šp.) 2:0 (17, 15), Marcio Araujo, Ricardo (3-Braz.) - Koškarjov, Licholetov (22-Rus.) 2:0 (16, 12), Heyer, Chevallier (29-Švýc.) - Cunha, Pedro (12-Braz.) 2:1 (14, -15, 10),

4. kolo: Rogers, Dalhausser - Heyer, Chevallier 2:0 (18, 16), Emanuel, Alison - Marcio Araujo, Ricardo 2:1 (21, -21, 14).

Opravy - 4. kolo: P. Beneš, Kubala - Prokopjev, Semjonov (21-Rus.) 2:1 (16, -13, 13).