„Poslali mě na farmu do Dominikánské republiky, kde nás na pokoji spalo až šestnáct hráčů a někteří z nich kradli věci," popsal galeje Vavruša.

Do slavného baseballového týmu se dostal jako jeden z mála Evropanů. Jak? Nejprve se Vavruša zúčastnil kempu pro talenty v Itálii. V roce 2010 to nevyšlo, žádný agent z americké profesionální soutěže MLB si ho nevšiml. Za další rok už to ale vyšlo!

„Já měl v plánu, že nepodepíšu žádný kontrakt a že poletím zpět do USA na univerzitu. Měl jsem vše domluvené, zařízená víza a najednou za mnou přišel skaut z Yankees, že mi nabízí smlouvu a abych rovnou odjel. Během pár dní jsem se rozhodl, že to zkusím," řekl Dan Vavruša, který letos v New York Yankees kvůli zranění skončil.

Daniel VavrušaNarozen: 9. července 1991
Bydliště: Praha
Klub: Kotlářka Praha
Pozice: C, 3B
Týmy v USA: New York Yankees, Pusch Ridge Christian Academy.
Největší úspěchy: Mistr Extraligy 2015, Mistr Evropy do 12 let. Titul se střední školou v USA.

Co pro vás znamenala podepsaná smlouva s tak slavným klubem?

Musel jsem dělat všechno, co mi řeknou. Odjet tam, kam mi řeknou, a být tam až deset měsíců v roce. Dali mi i nějaké peníze, řádově kolem 100 tisíc korun. To někteří spoluhráči dostávali více, třeba jeden z nich 3,5 milionu dolarů. Jednalo se však o velký talent.

Jak moc je náročné, když se musíte prosadit proti milionovým protihráčům?

No, musíte hlavně překvapit. Nikdy se nesmí stát, že se zraníte. A tohle se mi bohužel přihodilo.

Co přesně se vám stalo?

Urval jsem si rameno, jeden rok jsem se dostával z toho dohromady, a druhý jsem mohl stěží hrát. Když vám je pak třiadvacet let, tak už je skoro pozdě. To mi právě v té době tolik bylo. Říkali mi, že na to, kolik mi je let, tak bych měl být o čtyři ligy výš."

Počkat, chápu, že jste se nedostal hned do hlavní ligy MLB a že jste šel nejprve na farmu. Ale kolik je v USA nižších lig?

Je tam osm faremních lig pod hlavní MLB. Já se dostal nejvýše do druhé ligy.

A jak jste postupoval?

Když jsem podepsal smlouvu, poslali mě do Dominikánské republiky. Tam jsme skončili v semifinále play-off. Druhý rok náš celý tým poslali do Tampy o ligu výš. A to bylo nejvýše. Pak jsem se zranil a byl konec.

Když jste podepsal smlouvu s profesionálním klubem MLB, jak je možné, že jste se dostal do Dominikánské republiky?

To je jednoduché: baseball patří mezi nejhranější sporty vůbec, globálně. Nejlepší ligy jsou však jednom dvě - v USA a v Japonsku. Ten přetlak je neskutečný. Baseball dělá celá Amerika a latinská Amerika, z těch zemí se hráči hodně rekrutují. Proto mě nejdříve vyzkoušeli v Dominikánské republice. Všude jsem byl jako jediný Evropan. Až v roce 2014 New York Yankees podepsali Poláka.

A jaké to bylo na Floridě v Tampě?

Skvělé, hlavně civilizované. Po roce stráveném v Dominikánské republice jsem mohl být s lidmi, se kterými jsem si mohl povídat o normálních věcech. Ta úroveň byla lepší, hlavně ta úroveň života.

Jak to myslíte?

V Dominikánské hodně republice jsme bydleli přímo na hřišti, v pokojích nás bylo osm až šestnáct lidí, kde byly palandy a skříňka na zámek, což bylo důležité. Mezi hráči se totiž hodně krade.

Jak je to možné?

Jedná se o chudou zemi, všichni se tam snaží vydělat peníze pro rodinu. Nejlepší hráči mají milionové kontrakty, všichni mají sen se baseballem živit, bojují sami za sebe. To v Tampě to bylo výrazně lepší.

Překvapilo vás, jak je to ve faremních baseballových ligách drsný?

Nečekal jsem, že je tam až tolik hráčů v nižších soutěžích. Yankees mají 250 až 300 hráčů v nižších soutěžích. Za rok si berou desítky hráčů.

Je to třeba drsnější než v hokejové NHL?

Myslím, že ano. V baseballu je osm lig, výplata skoro žádná, jenom na ten půl rok, aby tam hráč přežil. Je to velice drsný.

A proč si vás v New York Yankees vybrali?

V rámci akademií v Itálii jsem z roku 2010 a 2011 měl nejmarkantnější rozdíl v dovednostech. Prý jsem prokázal velký progres. Takže to, co hledali.

Jenže v letošním roce jste smlouvu s New York Yankees rozvázal. Proč?

V třetí sezoně za Yankees jsem se zranil. Bolelo mě rameno a po pár zápasech už jsem ho nemohl ani zvednout nahoru. Čtrnáct dní mě pořád vyšetřovali, co to je. Mysleli si, že mám otok, pak ale zjistili, že mám díru v chrupavce a utržený jeden vaz. Musel jsem jít na operaci, na kterou mě poslali do New Yorku, a to za doktorem, který operoval Alexe Rodrigueze, největší baseballovou hvězdu. Po té operaci si mě nechali dva měsíce. Pak jsme se domluvili, že mě pošlou do Prahy, kde budu chodit na Centra pohybové medicíny na Chodově. Chodil jsem tam pravidelně. Když jsem byl vyléčen, myslel jsem, že mě zase pošlou do USA na Floridu, kde jsem skončil. Nakonec mě chtěli poslat zpátky do Dominikánské republiky, což byl velký šok.

A vy jste s tím nesouhlasil…

Ano. Věděli, že se oficiálně mohu vrátit do Dominikánské republiky, ale také věděli, že tam nepatřím a nechci tam být. Nakonec jsem tam odjel, zranění se nelepšilo, a tak mi v dubnu letošního roku mi oznámili, že už mě nechtějí.

Takže jste se nikdy nepodíval do zázemí týmu New York Yankees?

Byl jsem tam několikrát, ale do stadionu nás nikdy nevzali. Kdybychom byli hráči za 3,5 milionu korun, tak by to bylo jiné, asi. Zařídilo by se to. Bohužel, my jsme nebyli atraktivní pro ně. Ale slyšel jsem o tom luxusu. Celé zázemí v New York Yankees je neuvěřitelné luxusní, velké, prostorné, bohaté…

Proč si myslíte, že se v USA jen stěží uplatní Evropani?

Já myslím, že jedna z věcí bude, že v Evropě jsou od mala zvyklí, že jsou nejlepší. Jenže pak přijedou do USA a jsou nic. A to nejsou schopní akceptovat. Jen stěží přijímají tak drsné podmínky, dril. Navíc do faremních týmů lze jít od 16 let.

A jak to vidíte dál s kariérou?

Momentálně hraji za Kotlářku Praha a chci tam zůstat. V letošním roce jsme navíc po 20 letech vlády brněnských týmů ovládli domácí extraligu. V Praze to mám rád, moje vidina je taková, že do ničeho se hrnout nebudu. Kdyby něco přišlo, tak bych nad tím uvažoval. Faremní ligu už bych nechtěl absolvovat v Dominikánské republice, tam bych jel maximálně na dovolenou.

Slyšel jsem, že vám New York Yankees platí školu…

Ano, to jsme si s tátou vymohli do smlouvy. Studuji na soukromé vysoké škole v Praze a všechno mi platí baseballový klub. To je velká výhoda.