Úspěšné ME přiláká k Vltavě spoustu diváků. Těšit se mohou na silné zastoupení českých veslařů. Kromě Ondřeje Synka by se měla představit kompletní sestava z Račic. Počet závodníků každým rokem roste, letos jich bude celkem 1297.

Adam Sebastian Helcelet.
Desetibojař Adam Sebastian Helcelet: Nebojím se říct, že mám na 8500 bodů

„Před nějakými šesti sedmi lety jezdilo primátorky jen kolem pěti set veslařů. To je víc než dvojnásobný nárůst. Letos poprvé jsou univerzitní osmy rozdělené na muže a ženy. Dřív se jezdilo smíšeně. Mezi muži se představí například i zahraniční výpravy z Drážďan či Budapeště," přiblížil zájem o účast David Douša z agentury Raul, partnera Primátorek.

Každá na jiné lodi 

Pořádatelství akce se střídá mezi pěti pražskými kluby, letos je řada na Smíchovu. „Máme to současně s oslavami devadesáti let založení našeho klubu, takže je to pro nás dvojnásobně prestižní. Smíchovští závodníci mají o to větší motivaci. Postavíme tři kvalitní osmy. V jedné budou například Lukáš Helešic a Jakub Podrazil, kteří byli čtvrtí na Evropě. Druhá posádka bude složená ze závodníků pod 23 let a třetí je z bronzové lehké čtyřky doplněná párovou čtyřkou.," prohlásil Václav Maleček, předseda VK Smíchov.

Představí se i zlaté hrdinky Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová, tentokrát však každá na jiné lodi. Prvně jmenovaná pojede na osmě ČZU v univerzitním klání a na skifu, druhá bude součástí slávistické posádky v hlavní kategorii.

Ondřej Synek
Ondřej Synek: Natrénováno mám, jen to musím prodat na vodě

Aplikace nabízí výsledkový servis 

Pro diváky bude připraven bohatý program nejen na vodě. Na veslařském trenažéru nadace ČEZ budou moct vyjezdit peníze pro charitu. Nově vznikla mobilní aplikace Primátorek. „Šlo nám o to, aby fanoušci měli na dosah veškeré dění.

Aplikace nabízí výsledkový servis, program, informace o závodu, klubech i veslařích. Nechybí tipovací soutěž. Fanoušci mohou v každé rozjížďce vybrat favorita a hrát o lákavé ceny," uvedl Martin Škořepa ze společnosti CGI IT, která stojí za vznikem aplikace. Program Primátorek startuje již v pátek v 16.00 a pokračuje po celý víkend až do nedělního poledního vyvrcholení v podobě finále mužských osem.