Zásah u auta byl výjimečný - jinak ale výjezdy ke včelám nejsou nyní výjimkou ani v metropoli. Hasiči likvidují včely v případě, že se usadí na místě, kde jejich přítomnost může znamenat ohrožení pro zdraví a případně i životy lidí.

Včely, které se vyrojí, zpravidla končívají na stromě; méně často se usadí na domě. Neodradí je ale ani třeba okno, kde bodavý chumáč může majitele pořádně zaskočit.

„Včelí týden"

Oteplení, které přišlo po chladných a deštivých dnech, přineslo „včelí týden" také hasičům ve středních Čechách. Jen během úterka to obnášelo 18 výjezdů, za středeční dopoledne pak dalších šest. Zdaleka ne ve všech případech, kdy lidé upozorní na usazený roj, přitom následuje výjezd k zásahu, připomněla ve středu Lenka Kostková z centrály středočeských hasičů.

„Hasiči vyjíždějí likvidovat včelí roje pouze na veřejná prostranství, kde ohrožují bezpečnost chodců, hrozí pobodání dítěte nebo alergika. Zasahují také v případech, kdy se roj usadil na veřejné budově, u dětského hřiště, v areálu mateřské nebo základní školy, zdravotnického zařízení a podobně," upozornila Kostková.

Pomůže odborná firma

S dodatkem, že pokud nehrozí zjevné nebezpečí, hasiči kvůli včelám nevyjedou. Stejně jako za situace, kdy roj přistane na soukromém pozemku. V takových případech operační středisko předává volajícímu kontakt na odbornou firmu, která tyhle služby zajišťuje.

Z typických případů, kde je zásah hasičů samozřejmostí, Kostková připomněla výjezd v Příbrami, kde se roj usadil v areálu nemocnice. V Berouně a v Benátkách nad Jizerou šlo zase o likvidaci rojů usazených těsně u škol. Na Mladoboleslavsku pak nebylo debat ani o zásahu ve Velkých Všelisech, kde včely ohrožovaly alergické dítě.

„Slánští hasiči likvidovali včelí roj u dětského hřiště nebo vedle vchodu do vrátnice jednoho průmyslového závodu. U vstupu do budovy správy sociálního zabezpečení se zase usadil roj v Kutné Hoře," doplnila Kostková výčet zajímavých případů.