Zplodiny přitom lidské smysly neodhalí – na rozdíl od kouře z pevných paliv, který oxid uhelnatý obsahuje rovněž, nejsou vidět ani cítit. Intoxikace přichází nenápadně; zprvu se projevuje jako „obyčejná“ únava – což právě v horku nikoho obzvlášť nepřekvapí. 

Venčení psů v pražské Stromovce 23. května.
Přibývá pokut za volný pohyb psů, jejich výše ale neroste

Pravidelné kontroly a nejlépe detektor CO

Až pak se objevují nevolnost, zvracení, bolesti hlavy – a také bušení srdce a pocit na omdlení. To už jsou varující příznaky, které by měly vyvolat jednoznačnou reakci: ihned opustit místnost, dohlédnout, aby se „na vzduch“ dostali i další lidé – a vyhledat pomoc. Oxid uhelnatý vytěsňuje z krve kyslík, což vede k omezení okysličování mozku. Následky? V těžkých případech otravy hrozí doživotní postižení, a dokonce i smrt.

Záchranáři, stejně jako hasiči i kominíci, doporučují nejen pravidelnou kontrolu plynových spotřebičů odborníkem, ale také nákup domácího detektoru CO za pár stokorun. Zvlášť v době vysokých teplot nebo při výrazných změnách atmosférického tlaku může mít tento hlásič opravdu centu života. Ostatně i pražští záchranáři nosí přenosnou verzi přístroje neustále u sebe, aby byli při příjezdu na místo zásahu nejen ihned upozorněni, ale i varováni; také jim by totiž hrozilo nebezpečí. Preventivně se vyplácí při používání karmy zajistit dostatečné větrání – přinejmenším ponechat otevřené dveře koupelny.

Autobusy a tramvaje v Praze.
Pražské tramvaje denně vozí přes milion cestujících