Hrozily výbuchy

S masivním nasazením sil a prostředků likvidovali hasiči večer i v noci – a následně pak pracovali na místě rovněž během celého nedělního dne – mohutné plameny, které společně s teplotními šoky při hašení mohly narušit i konstrukci budovy; byl proto přivolán i statik. Ten po prozkoumání stavby v neděli dopoledne hasičům povolil hasičům vstoupit dovnitř; teprve pak bylo možno začít rozhrnovat a dohašovat hořící hromady textilu. Zásah hasiči ukončili v neděli večer. Kontrola požářiště termokamerami po 18. hodině potvrdila, že hasební zásah je ukončen a požární jednotky, které na místě ještě zůstávaly, mohou vyhořelou halu opustit.

Na místě už také mohou pracovat vyšetřovatelé. Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová odpoledne připomněla, že zásadní obhlídka se chystá na pondělí. „Samotné doohledání požářiště a vyšetřování příčin proběhne v průběhu zítřejšího dopoledne. Do té doby bude areál střežen policií," konstatovala.

Boj s ohněm (do něhož se v noci zapojilo sedm jednotek profesionálů, na pomoc s dovážením vody přijelo i dvanáct dobrovolných a zprvu byla vyžádána i pomoc vrtulníku s podvěšeným bambi vakem pro shazování vody) zprvu komplikovaly tlakové láhve, které hrozily výbuchem. Část se hasičům podařilo odnosit, zbytek zchladili vodou, takže zůstaly pod kontrolou, konstatoval ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský, který byl přímo namístě zásahu. Důležité podle jeho slov bylo, že se podařilo odklonit plameny, které tlakové láhve ohrožovaly. Hasiči také pracovali s informací, že v místě se nachází střelnice – naštěstí ale teprve ve výstavbě, takže bez toho, že by bylo třeba obávat se rizik spojených s výskytem munice.

Na místo vyrazili i záchranáři, ale pouze jako zdravotnická asistence; nemuseli pomáhat nikomu, kdo by utrpěl zranění. Podle dostupných informací se nikomu nic nestalo nejen během hašení, ale ani ve chvíli, kdy vyšlehly plameny. Ve skladovací hale totiž v sobotu večer neměl být nikdo přítomen. To, že z daného pohledu jsou informace příznivé, může být ale definitivně potvrzeno teprve po dokončení detailního ohledání požářiště. Není ale pravděpodobné, že by vy vyhořelé hale čekal na pátrače hrůzný objev.

Kouř nebyl nebezpečný

Hustý černý dým stoupající z haly schvacované plameny byl předtím, než se setmělo, vidět nejenom v nejbližším okolí, ale z velké části území hlavního města – třeba i ze sídlišť na jižním okraji metropole. Uprostřed noci, kdy se obrátil vítr, se v ulicích Vysočan objevil i charakteristický zápach požáru. Podle výsledků měření chemické laboratoře středočeských hasičů z Kamenice nicméně koncentrace jedovaných látek ve vzduchu nedosáhly nebezpečných hodnot. Na tyhle výsledky ale bylo třeba v noci počkat – to, že se naberou vzorky a hned je zřejmé, co a jak, je podle Hlinovského možné jen v amerických filmech; skutečnost je trochu jiná.

Pražská realita je nicméně příznivá. „Laboratoř z Kamenice nenaměřila žádné nebezpečné koncentrace, takže obyvatelé by neměli být ohroženi," konstatoval ředitel pražských hasičů. Ani měřicí stanice Českého hydrometeorolo¬gic­kého ústavu nezaznamenaly překročeny standardních hodnot sledovaných škodlivin. Protože ale hustý dým stoupal z místa požáru po celou noc, hasiči doporučili Pražanům omezit větrání – a to ještě i během neděle.

Právě z kouře a možného výskytu jedovatých látek v ovzduší měli lidé v okolí obavy. Za světla byly kotouče tmavého dánu nepřehlédnutelné – a i za tmy některým lidem ještě dříve, než se přihlásil smrad, připomínaly zplodiny hoření nikoli jejich nosy, ale – jejich mobily. „Aplikace pro sledování počasí přinesla varování na kouř," řekla Deníku paní Jitka, který netajila překvapení – dosud prý měla za to, že aplikace varuje jen před možností bouřky, náledí a podobně.

Omezení se protáhlo

Zásah hasičů si vynutil omezení dopravy v okolí místa požáru. Kolbenova ulice v sousedství areálu ČKD zůstala průjezdná pouze pro tramvaje. A samozřejmě pro požární cisterny přivážející vodu. Přímo v místech, kde hořelo, totiž hydranty nejsou, a tak hasičské vozy musely jezdit ke zdrojům v okolí. Jejich provoz na vjezdu do areálu dokonce usměrňoval jeden ze strážníků, aby na příjezdu ze dvou směrů a současně na výjezdu nedošlo ke karambolu. Omezení pro auta, původně očekávané tak do druhé v noci, se protáhlo až do nedělního dopoledne. Uzavřený úsek mezi náměstím OSN a ulicí Kbelská byl opětovně zprovozněn necelou hodinu před polednem.

Omezení kvůli požáru se v neděli dotkla i tržiště v sousedství, které zůstalo mimo provoz. Nekonal se tak tradiční bleší trh, což zaskočilo nejen početné zákazníky, kteří dorazili metrem nebo tramvajemi, ale i prodejce přijíždějící auty. Třebaže v neděli již nebylo nutno usměrňovat zvědavce deroucí se do blízkosti místa požáru v takové míře jako v sobotu večer, policejní mluvčí Zoulová se obrátila na veřejnost s výzvou, aby občané, především řidiči, byli v okolí areálu opatrní a dodržovali pokyny policistů. „Případná další dopravní omezení v dotčené lokalitě budou krátkodobého charakteru – a to z důvodu zajištění odborného zkoumání příčin požáru," konstatovala Zoulová těsně před polednem. Ještě o dvě hodiny dříve si v souvislosti s uzavírkou posteskla, že řidiči zcela zbytečně komplikují provoz svou neukázněností.

Už necelou půlhodinu před 23. hodinou přišlo u vjezdu do areálu nečekané vzrušení. Na ulici se objevil mladík kličkující jako zajíc – a za ním běžel „sekuriťák"; příslušník ostrahy objektu na protější straně ulice. Rychle ale bylo po všem: na uprchlíka se sesypali policisté dohlížející na dění v okolí (včetně strážníka usměrňujícího dopravu) a podezřelého zastavili. Co přesně se stalo, je předmětem zkoumání policie.

Shořely stamiliony

V šetření policie i specialistů hasičů také zůstávají okolnosti požáru včetně zjišťování jeho příčin; o těch je zatím předčasné byť jen spekulovat. V rámci šetření také bude přesně vyčíslena vzniklá škoda. Prvotní odhady hovoří o zničení zboží v hodnotě více než čtvrt miliardy korun (vyčíslená částka 10 milionů eur by převyšovala 270 milionů v naší měně). Citelně poznamenány jsou také samotný objekt a jeho vybavení – v tomto případě by ale škoda měla být o několik řádů nižší: podle vyjádření majitele nejméně desetimilionová, spíše ale až 15milionová.