„Je už jasné, že nehodu nezavinila obsluha trati ani strojvedoucí, který dokonce použil rychlobrzdu. Šlo tedy s největší pravděpodobností o technickou závadu, ale ještě nevíme přesně o jakou. Vyšetřování potrvá určitě několik dní," sdělil mluvčí.

První vůz vlaku vykolejil na výhybce při výjezdu ze stanice hlavní nádraží. Cestující měl teprve nabrat, proto se havárie obešla bez zranění. Podle Drážní inspekce vznikla na vlaku škoda 430.000 korun a na trati 450 tisíc korun.

„Technici tvrdí, že je trať velice poničená. Vlak byl sice odtažen už v pátek okolo 21.00 hodin, ale samotná oprava trati bude časově náročná. České dráhy uvádí jako předpokládaný konec prací úterý 18.00 hodin, ale technici se budou snažit, aby to bylo dříve," dodal Ptačinský.

Momentálně se na trati jezdí po dvou ze čtyř kolejí. Omezení provozu postihne dohromady stovky vlakových spojů, dálkových i regionálních. Některé rychlíky jsou odkloněny, část regionálních spojů byla v daném úseku zrušena. Cestující mohou podle Českých drah využít jako náhradu linky metra B a C, kde jim budou uznány jízdenky drah.

Čtěte také: V Praze vykolejil vlak, omezení postihlo desítky spojů