Posádce sanitního vozu se nic nestalo, řidič osobního auta však utrpěl zranění. Záchranáři, které přivolalo hned několik svědků, 30letého pacienta převáželi do vinohradské nemocnice s pohmožděninami hrudníku a břicha.

Požár aut.
Nehoda na okruhu: dvě ze čtyř aut shořela
Zdroj: Policie ČR

Na místě nehody zasahovali hasiči 

„Předávali jsme ho na standardní chirurgické oddělení,“ řekla Deníku Jana Poštová z centrály záchranné služby. S tím, že zasahující lékařská i záchranářská posádka použily krční límec a vakuovou matraci.

Na místě nehody zasahovali i hasiči, kteří se postarali o protipožární opatření, uklidili provozní kapaliny vyteklé na vozovku – a hasičský jeřáb také sanitku vrátil zpět na kola. V místě nehody zůstal během dopoledne uzavřen jízdní pruh.

Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Muže podezřelého z vraždy dopadli na hlavním nádraží

Viníka určí později

Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie potvrdil, co ukazují záběry kamery sledující křižovatku: řidič fabie měl zelenou, naopak sanitka se zapnutými majáky jela na červenou. „Obecně platí, že ten, kdo používá modré majáky, může ostatní účastníky silničního provozu omezit, ale nesmí je v žádném případě ohrozit. A to se v tomto případě s největší pravděpodobností stalo,“ poznamenal Hulan. Zdůraznil však, že teprve další prošetřování ukáže, kdo je skutečně viníkem nehody.

K užití majáků řidičem sanitky převozové služby Hulan připomněl, že žádného pacienta šofér nevezl. „A jako převozní sanitka nemohl ani spěchat poskytnout někomu neodkladnou péči,“ uvedl policista. Naznačil, že se opět otevírá v Praze aktuální téma zneužívání majáků při neakutních jízdách řidiči vozů pro transport nemocných.

Hasiči Praha. Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Hasiči spěchali do nemocnice, zasahovat nemuseli

Šokující případ

Velké množství houkajících sanitek v pražských ulicích Hulan označil za velký problém. Vede až k jistému otupění, kdy ostatní účastníci silničního provozu věnují výstražným světlům menší pozornost a projevují menší ochotu uhýbat z cesty – což komplikuje jízdy k neodkladným událostem záchranářům, hasičům i policistům. Velké diskuse na tohle téma se objevily třeba před pěti měsíci, kdy policisté na Karlově náměstí zastavili převozovou sanitku i s naloženou pacientkou, jejíž řidič upoutal pozornost hlídky tím, že jel střídavě s použitím majáku i bez. Modrá výstražná světla zapínal ve chvíli, kdy chtěl uspíšit průjezd křižovatkou, projet zákazem vjezdu nebo využít k jízdě tramvajový pás. K vynucování přednosti v jízdě přitom neměl důvod. Navíc nadýchal přes jedno promile alkoholu! Pití však popíral; snažil se vysvětlovat, že použil ústní vodu.

Hulan v úterý současně odmítl hlasy, že ke zneužití majáků se občas uchýlí i posádky vozidel integrovaného záchranného systému. Tahle auta jsou podle jeho slov vybavena polohovým systémem GPS, k jehož funkcím patří i monitorování zapnutých majáků. „To je kontrolováno – a je vyhodnocována oprávněnost jejich použití,“ řekl policista.