"Vzhledem k tomu policie varuje občany a doporučuje jim maximální obezřetnost. V případě zjištění výskytu tohoto hada policisté vyzývají k okamžitému kontaktování tísňové linky Policie ČR 158," uvedl mluvčí pražských policistů Jan Rybanský.

Podle specialistů na odchyt jedovatých hadů z pražské zoologické zahrady je velmi nepravděpodobné, že by tento had s ohledem na nízké venkovní teploty opustil zdi bytu, případně domu. "Problémem je, že nevíme, kde se mamba schovává. Kolega, který se šel na místo podívat, označil několik potencionálních úkrytů, ale s jistotou nejde říct, zdali se tam had doopravdy vyskytuje. Mamba se ve stresové situaci schovává v co nejmenším a nejtěsnějším místě, které dokáže najít, takže například kolem nějaké trubky nebo v potrubí. Také je velice těžké ji z úkrytu vylákat. Problematické je, že mamba zelená dokáže bez jídla přežít i měsíce. V úkrytu, kde je alespoň deset stupňů, se tak může bez úhony zdržovat dlouhé týdny a poté neočekávaně někoho ohrozit,” řekl Pražskému deníku kurátor plazů Petr Velenský ze Zoo Praha.

V pražských Strašnicích neznámý muž ošklivě pořezal psa. Případ řeší policie, odměnu vypsal i starosta Prahy 10.
Muž ošklivě pořezal psa. Případ řeší policie, starosta Prahy 10 vypsal odměnu

"Okolnosti, za jakých došlo k úniku smrtelně jedovatého hada, jsou předmětem dalšího vyšetřování. Nicméně policisté v této souvislosti prošetřují i předcházející událost, kdy byla z domu odvezena třicetiletá žena s podezřením na uštknutí. Ta byla podle prvotních informací zároveň chovatelkou tohoto hada," doplnil Rybanský.

U ženy, kterou převezli záchranáři do nemocnice na pražském Karlově náměstí, bylo potvrzeno uštknutí mambou zelenou. České televizi to sdělil mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Filip Brož. „Pacientce bylo podáno antisérum. Nyní je v umělém spánku a čekáme, až antisérum zabere,“ řekl mluvčí. Antisérum by podle něj mělo zabrat buď k večeru, nebo v noci. „Více bychom měli vědět zítra (ve čtvrtek) ráno,“ doplnil mluvčí VFN.

Had v kleci pro morčata

Podle pražské městské veterinární správy neměla žena případný chov schválen. "V Praze aktuálně žádný povolený chov mamby neevidujeme," sdělil ČTK Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy (SVS). Kvůli tomu, že chov nebyl schválený, podá městská veterinární správa podnět příslušné obci s rozšířenou působností pro porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, doplnil Majer. V Česku má nyní dvanáct chovatelů mamby povolení na 48 těchto hadů. "Je to maximální počet, který mají schválený. Skutečně zjištěný fyzický počet bývá většinou nižší," uvedl Majer.

V autobusu MHD se střílelo
Rány pěstí do hlavy. Cizincům hrozí až 20 let, zraněný muž z autobusu zemřel

Jedovatí plazi patří z hlediska platných předpisů mezi takzvaná zvířata vyžadující zvláštní péči, chovat je může fyzická osoba starší 18 let nebo právnická osoba. Zvířeti musí zabezpečit přiměřené podmínky, aby netrpělo a nehrozilo mu poškození zdraví. Chovatel musí také učinit opatření proti úniku zvířete. Veterináři chovy pravidelně kontrolují. Podle svědectví sousedů, které získal server Blesk.cz, však otrávená majitelka smrtelně nebezpečného hada původem z Afriky dokonce občas nechala svou mambu místo teréria v kleci pro morčata.

Strach ve školce

„Z důvodu možnosti výskytu jedovatého a útočného hada mamby zelené v okolí školky nebude až do odvolání probíhat pobyt venku. Děkujeme za pochopení,“ píše na Facebooku hlubočepské mateřské školy, která sídlí deset minut chůze od evakuovaného domu. 

Děti ze ZŠ Libčická v Praze údajně viděly před školou klauna s nožem. Případ řeší policie.
Klaun s nožem v ruce! Děti ze školy se bojí podezřelého muže. Co na to policie?

Mamba zelená je stromový had, který žije v západní Africe. Je rychlý, agresivní a loví jak v korunách stromů, tak i na zemi. Jed mamby je velmi nebezpečný a většina zaznamenaných případů uštknutí byla smrtelná. “Pokud se ale administruje protilátka včas, je přežití téměř jisté,” ujišťuje odborník Velenský. Mezi příznaky se řadí bolest v místě kousnutí a odumírání tkáně. Poté nastane silná bolest hlavy, závratě, mrákoty, dýchací potíže a ochrnutí.

Vojtěch Dzik při krmení v teráriu podcenil rychlost samce jedovaté kobry monoklové. „Je to moje chyba, ne hada,“ komentoval událost, při které málem přišel o život.
Chovatel z Dětřichova nad Bystřicí přežil uštknutí jedovatým hadem

Smrtelným se nakonec stává právě ochrnutí dýchacího svalstva, což obvykle přichází dvě až čtyři hodiny po uštknutí. Když je had konfrontován, pokouší se raději uniknout do korun stromů a vyhnout se boji. Pokud je však zahnán do kouta, stává se vysoce nebezpečným a útočí s nebývalou rychlostí. Živí se hlavně ptáky a malými savci včetně myší, krys a veverek.

Od roku 2011 jsou známy tři případy ušknutí. Před sedmi lety v únoru kousla mamba černá (největší jedovatý had žijící v Africe) chovatele z Bruntálska. Ze stejného okresu pocházel muž, jehož uštkla prudce jedovatá kobra monoklová. Naposledy na infekčním oddělení pražské Všeobecné fakultní nemocnice skončil v polovině srpna chovatel, kterého uštkla mamba černá na okraji Dolních Břežan u Prahy. Všichni tři přežili díky včasnému podání protijedu.

V Zoo Praha se rozmnožil jeden z nejtajemnějších plazů světa – varanovec bornejský.
Vzácný a tajemný plaz se rozmnožil v Japonsku. Teď se dočkala i pražská zoo