Lesy hlavního města Prahy převzaly stávající záchrannou stanici v roce 2011 ve zdevastovaném stavu. Jen za poslední dva roky stály nezbytné opravy areálu přes 700 tisíc korun. „Postupovat takto dál už bylo nejen nemožné, ale i zcela neekonomické," uvedla Plamínková. „Stavba bez podpory hlavního města není možná, proto rada rozhodla o realizaci a financování projektu," doplnila radní.

Do konce června bude dokončena studie, pak začne samotná výstavba. Práce budou postupovat ve dvou fázích, vznikne tak léčebná a odchovná část a ekologicko-výchovná část určená pro veřejnost. „Koncepce nového areálu je navrhována tak, aby sloužila k zotavování zraněných živočichů a zároveň jako poradenské centrum pro Pražany," řekla na dotaz mluvčí lesů Petra Fišerová.

Nejčastějšími zvířecími pacienty v Praze bývají poštolky, rorýsi, holubi, ježci, netopýři a zajíci. Ošetřovatelé mohou přijmout všechna volně žijící zvířata kromě rysa, medvěda a vlka. Na telefonním čísle 773 772 771 lze nahlásit nález zraněného živočicha. Kontakt zároveň funguje i jako infolinka pro veřejnost.