Hasiči hned postavili provizorní ochranu proti dalšímu pádu. "Na místo byl povolán sací bagr na sutiny. Požádali jsme Český červený kříž o spolupráci. K události míří psychologové, povolán byl i statik," informovali na svém Twitteru.

"Veškeré stabilizační práce byly zatím ukončeny. Stále stav budovy konzultujeme se statikem," sdělila mluvčí pražských hasičů Kateřina Sucháňská v dalším příspěvku okolo 17. hodiny s tím, že hasiči se kvůli náročnosti zásahu u Národní třídy střídají.

V půl šesté odpoledne byly záchranné práce obnoveny, jenže před osmou hodinou se v Mikulandské zřítila další - relativně malá - část střešní konstrukce. Zasáhla jednoho z příslušníků hasičského sboru do ruky, ale podle policie jej zranila jen lehce. Přesto záchranářský tým akci dočasně přerušil, budovu vyklidil a hasiči ve spolupráci se statiky zkoumají stav objektu.

Budova může kdykoliv spadnout

"Ale celkově záchranářské práce pokračují," řekl Pražskému deníku mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Musí se však počkat, až bude odsáta veškerá zemina. "Při nejbližší příležitosti necháme to suťovisko takzvaně vydýchat, aby se odstranily pachy a znovu to necháme přečuchat psy," sdělil večer velitel zásahu Ondřej Klegr.

Sací bagr k odstranění suti.
Zřícenou budovu řeší policie i soudní znalec. Zavalení dělníci byli cizinci

Psí čumáky přitom už dříve naznačily, že by pod troskami měl ještě někdo být. S takovou verzí pracuje i policie. "Předpoklad je tam stále," uvedl mluvčí Rybanský s tím, že členové IZS budou pracovat tak dlouho, než toto podezření potvrdí či vyvrátí. Díky umělým zdrojům světla se může v centru metropole pokračovat i v noci. 

Zasáh je každopádně značně vyčerpávající a nebezpečný. Další provizorní zajištění budovy by bylo podle velitele Klegra riskantní: "Bohužel je to už posunuté, obloukové vazby jsou narovnané, takže hrozí, že to spadne kdykoliv."

V epicentru sesuvu pracují z bezpečnostních důvodů vždy jen dva z hasičů. Celou stavbu navíc monituruje přístroj, který hlásí každou odchylku stěny o jeden milimetr. Záchranáři nakonec ještě před půlnocí práce ukončili s tím, že v sutinách už žádný další dělník není.

„Na místě zasahují čtyři posádky záchranářů, dvě lékařské posádky a inspektor,“ uvedla mluvčí záchranářů Jana Poštová. "Záchranná služba aktivuje traumatologický plán. Na místě zasahuje navíc i speciální vůz Atego a další dvě posádky RZP," doplnila krátce před čtvrt na dvanáct.  „Celkem máme nahlášeno pět zraněných. Záchranáři mají v péči tři osoby, dvě jsou ve středně závažném stavu. U jednoho muže bylo nutné zajistit dýchací cesty a uvést ho do umělého spánku a ve velmi vážném stavu je převážen do nemocnice. Stále pracujeme s variantou, že pod sutinami mohou být živé osoby,“ uvedla Poštová.

"Ve 12.40 byl ukončen traumaplán, na místě za záchranáře zůstává jedna posádka rychlé zdravotnické pomoci a inspektor. Opakovaně bylo psy potvrzeno, že by se pod sutinami mohly nacházet živé osoby," sdělila mluvčí záchranářů zhruba ve dvě hodiny odpoledne.

Soud s pěti zadrženými nizozemskými výtržníky, kteří napadli číšníka v centru Prahy.
Případ brutálně zbitého číšníka má mordparta. Nizozemcům hrozí pět a více let

"Místo neštěstí prohledal pes kynologické služby městské policie, který jej označil jako pozitivní, což znamená, že je možné, že se pod sutinami někdo nachází," uvedla mluvčí Sucháňská ve čtvrt na dvě odpoledne.

S verzí, že v troskách zřícené budovy se ještě někdo nachází, pracuje i velitel zásahu Oldřich Klegr. "Snažíme se dělat všechno pro to, abychom je vyprostili co nejdříve," slíbil Klegr. "Není tu nikdo, kdo by nám řekl, že v tom místě byl jeden, dva nebo více lidí. Taková je situace vždy," dodal šéf záchranné akce.

Podle Metrostavu, který rekonstrukci budovy provádí, nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce. "Příčinu zřícení nelze předjímat. Pád stropu bude řádně prošetřen," řekl agentuře ČTK mluvčí stavební společnosti Martin Patřičný. Ale počet lidí pracujících na stavbě ani on neuvedl.

Památkový ústav odmítl slova Krnáčové

Na místo se nehody dostavila i primátorka Adriana Krnáčová, která vnímá jako zásadní roli památkářů v této věci. "Je potřebné prověřit roli projektantů, roli zejména památkářů Národního památkového ústavu," řekla primátorka novinářům. Stavební úřad městské části Praha 1 se podle ní bude muset vyjádřit, zda se dodržel technologický postup.

Odpoledne se proti slovům Krnáčové ohradil Národní památkový ústav a označil je za nepřijatelné. "Ústav odmítá jakoukoliv odpovědnost za pád stropů v domě v Mikulandské ulici. Postupoval vždy standardně a v souladu se zákonem," uvedl NPÚ.

V budově, v níž se zřítilo patro, bývala základní škola. Po rekonstrukci se měl objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Kvůli úterní nehodě policisté také zastavili na Národní třídě provoz. MHD se omezení dotklo ve třech asi desetiminutových časových úsecích. Dopravní podnik za bleskurychlé řešení a krátké přerušení poděkoval na sociálních sítích i jménem pražských cestujících. Lidé, kteří v ulici bydlí, se mohli odpoledne vrátit v doprovodu policie do svých domovů.

Vyšetřovatelé stále zjišťují, z jakých příčin se strop zřítil. „Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ potvrdil mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Tunely na Pražském okruhu stály kvůli nehodám kamionů. Pro jednoho řidiče letěl vrtulník.
Tunely na Pražském okruhu byly uzavřeny. Pro řidiče kamionu musel vrtulník