Po noční havárii vodovodního řadu policisté odklonili dopravu z frekventované Sokolské ulice, kde u křižovatky s Ječnou vystřídaly auta opravárenské čety. Dopravu policisté odklánějí přes Ječnou do protisměrné části magistrály – v Legerově ulici byl podle slov Tomáše Hulana z ředitelství pražské policie zaveden obousměrný provoz – a přes Rumunskou zpět na Sokolskou.

Bez vody zůstalo 150 odběratelů 

Na magistrále se přesto vytvořila obrovská kolona – a i v čase mimo dopravní špičku se ucpaly i ulice v okolí. „Žádáme řidiče, aby se centru Prahy vyhnuli; uzavření této části Severojižní magistrály představuje vážnou dopravní komplikaci," upozornil magistrát motoristy prostřednictvím internetu. Dopravní podnik musel reagovat jen drobnou změnou: autobusovou zastávku linky 148 dočasně přesunul na náměstí I. P. Pavlova.

Jakkoli přinesla dopravní kolaps, samotná porucha na vodovodním řadu ovšem pro vodárny není velký malér. Bez vody zůstalo podle slov mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka 150 odběratelů v části Sokolské a v ulici Na Bojišti, pro něž byly zajištěny náhradní dodávky cisternami. „Problém je, kde se to stalo, řekl Deníku.

Auta by mohla Sokoloskou jezdit už kolem odpoledne

Relativně příznivou zprávu mohl nabídnout odpoledne: geoprůzkum nepotvrdil obavy, že voda mohla pod povrchem silnice vytvořit kavernu, kvůli níž by bylo zapotřebí výkopy rozšířit a povrch pod vozovkou zahutnit, což by opravy protáhlo. Znovu by se tak Sokolskou ulicí mohlo začít jezdit kolem poledne.

„Pokud se nestane nic mimořádného," upozornil ovšem Mrázek, že v podobných situacích nemusí být nic jisté. V úterý se auta zřejmě vrátí na dva jízdní pruhy, kde není výkop; zbylé dva by měly být zprovozněny ve středu. Obnovení dodávky vody opraveným potrubím by se odběratelé měli dočkat již během noci.

Dopady poruchy jsou nedozírné 

Náhradní dodávky v souvislosti s opravami potrubí v pondělí zajišťovaly Pražské vodovody a kanalizace také na dvou místech v Braníku, v křižovatce ulic U Dubu a Nad Lomem a Ve Studeném, dále ve Veleslavíně Nad Hradním potokem, v Michli v oblasti U Botiče – a kvůli poruchám se jen během dopoledne kopalo ještě na 23 dalších místech v metropoli. Pouze dopady poruchy pod Sokolskou ovšem jsou nedozírné.

Podle dostupných informací tam prasklo vodovodní potrubí z roku 1884. Nezasvěceného to zřejmě překvapí – odborníky ovšem nikoli. Přes sto let staré potrubí v centru Prahy běžně slouží dodnes; stáří rozvodů věrně kopíruje to, jak se Praha rozvíjela: snižuje se směrem k okrajům města.

V osmdesátých letech se používala polská litina 

V centru přesto nejsou závady častější než jinde. Stáří trubek totiž nic neříká o jejich kvalitě ani pravděpodobnosti poruchy; takhle starý vodovodní řad nejenom může být, ale mnohdy skutečně i bývá kvalitnější než rozvody postavené před pár desetiletími.

Nejhorší jsou vodovodní řady ze sedmdesátých a osmdesátých let, shodují se pracovníci z havarijních čet. A mluvčí Mrázek jim dává za pravdu. „Tehdy se používala kvalitou nejhorší polská litina, kterou jsme i Československu museli odebírat," vysvětlil Deníku.

Problémem není jen nekvalitní materiál 

Chlapi, kteří pracují ve výkopech, k tomu dodávají, že problémem někdy není jen nekvalitní materiál. Jejich předchůdci si prý občas příliš nelámali hlavu s dokumentací – jak s tou, podle níž měli stavět, tak zmapováním stavu, ve kterém svoji práci zahrnovali zeminou – a někdy ani s technologickou kázní. Tohle se prý ale liší úsek od úseku: záleží na tom, která parta v místě pracovala a jaký byl její šéf.

Čtěte také: Zeď spadla během týdne dvakrát, práci měli i záchranáři