S velmi vážnými zraněními hlavy a s úrazem nohy putovala do vinohradské nemocnice v Praze. Tam v sobotu odpoledne zraněním podlehla.

Vlastní honička začala jinde: u Brandýsa nad Labem na Praze-východ. Tam řidiče Škody Octavia chtěla zastavit hlídka z obvodního oddělení k běžné kontrole - on ale na její signál nereagoval a začal ujíždět. V hustém dešti se zběsilou rychlostí hnal tmou po menších silničkách.

Hlídka se pustila za ním, přičemž podle slov Markéty Johnové z územního odboru policie pro Prah-venkov: Východ byly povolány i posily. „Mezi Brandýsem nad Labem a Kostelcem nad Labem vozidlo znova zastavovala hlídka policistů - a řidič do policistky najel," konstatovala.

Při střetu, k němuž došlo ve chvíli, kdy se auto řítilo rychlostí kolem stovky, utrpěla žena v uniformě těžký úraz hlavy a otevřenou zlomeninu holenní kosti. Petra Effenbergerová ze záchranné služby od počátku označovala stav pacientky jako velmi vážný; lékař policistku dokonce musel připojit na umělou plicní ventilaci. K transportu pacientky chtěli zdravotníci použít vrtulník, ten ale nemohl odstartovat kvůli deštivému a mlhavému počasí.

Zraněnou policistku tedy vezla do Prahy sanitka. Pacientka byla přijata na traumacentrum - a podle sdělení mluvčího Lukáše Matýska byl její stav kritický. Bohužel se v sobotu odpoledne naplnily smutné předpoklady; Matýsek potvrdil, že nepřežila. Zemřela 36letá matka dvou dětí, která práci u policie zasvětila celý profesní život. Uniformu oblékala od svých dvaceti let…

Konec v poli

Po krvavém střetu, při němž auto smetlo policistku ze silnice a její tělo odhodilo desítky metrů, se uprchlíka podařilo zadržet. Jeho auto vyvrátilo patník a skončilo v poli. Vedle 22letého šoféra bez papírů, jehož pozitivní test na metamfetamin odhalil jako pravděpodobného konzumenta pervitinu, seděli v octavii ještě dva spolujezdci: muž a žena.

Řidič pocházející z Brandýsa, jehož jméno není pro policii neznámé, byl zadržen a skončil v policejní cele. Podezřelý je ze spáchání několika trestných činů. Vedle ohrožení pod vlivem návykové látky (kvůli drogám) a maření výkonu úředního rozhodnutí (vzhledem k nerespektování zákazu řízení, jichž dotyčný navzdory svému mládí prý nasbíral už 11) je zde to nejzásadnější - obvinění v souvislosti se smrtícím sražením policistky.

Mladičký šofér, o němž ministr vnitra Milan Chovanec hovořil v nedělním vysílání televize Prima Family jako o „zfetovaném grázlovi", byl v sobotu večer obviněn z násilí proti úřední osobě; vzhledem k fatálnímu následku mu v případě uznání viny soudem hrozí až 16letý trest. Policisté také navrhli uvalení vazby. Původně se diskutovalo i o právní kvalifikaci jako vražda úřední osoby při výkonu její pravomoci. Změna kvalifikace případu není vyloučena ani po sdělení obvinění.

Pohled na posouzení podobných skutků z pohledu paragrafů je aktuálně předmětem někdy i dosti emotivních debat v souvislosti se středečním nepravomocným verdiktem Městského soudu v Praze, který v kauze nehody lobbisty Romana Janouška viděl v útoku autem na stojící osobu nikoli vražedné jednání v nepřímém úmyslu (kdy si pachatel musel uvědomovat, že může dojít k fatálnímu následku, a pro případ, že tato skutečnost nastane, s tím byl srozuměn), ale toliko mírněji kvalifikované ublížení na zdraví. I tříletý nepodmíněný trest nicméně Janoušek honosící se titulem doktora práv odmítá - a jeho advokát Vít Široký jako přiměřený trest za nehodu s vážným zraněním označil podmínku.

Kolegové chtějí pomoci sbírkouV souvislosti s tragickým úmrtím policistky při výkonu služby U Kostelce nad Labem na Mělnicku vyhlásily policejní odbory již v sobotu sbírku ve prospěch pozůstalých mezi kolegy v policejním sboru. S iniciativou přišlo vedení Unie bezpečnostních složek společně s Týdeníkem Policie. Konto ve prospěch dětí příslušnice policie zabité řidičem pod vlivem drog prchajícím před policejní kontrolou bude otevřeno měsíc.

Podle vyjádření policejního prezidenta Tomáše Tuhého členům rodiny také poskytují podporu psychologové a zástupci středočeské policie. „Osobně jsem s těmito zástupci v kontaktu," konstatoval Tuhý. Dlouhodobě pomáhat dětem policistů (a také hasičů), kteří při výkonu služby zahynuli nebo utrpěli vážné postižení, a usilovat o zlepšení jejich životních podmínek je pak posláním Nadace policistů a hasičů.