Nákladní vůz zůstal ležet převrácený na boku a cestu na Hradec zcela zablokoval. Vážným komplikacím se doprava na devátém dálničním kilometru nevyhnula ani v protisměru.

Podíl na tom mělo i brzdění zvědavých řidičů sledujících dění v místě nehody. Při tom se střetla dvě osobní auta. Hlavně ale zůstal neprůjezdný levý pruh kvůli poškození svodidel a v ranní dopravní špičce se vytvořila obří kolona s více než hodinovým zdržením, sahající až k 16. kilometru.

Ucpány v obou směrech byly i objízdná trasa přes Bříství, Nehvizdy a Mochov i další alternativy. Často se i zde jízda proměnila spíše ve stání. U Úval navíc zkomplikovala dopravu drobná nehoda. K Úvalům také po půl deváté vyráželi hasiči likvidovat spadlý strom, bránící v jízdě směrem na Prahu.

Před polednem se na objízdných trasách staly další kolize. Na křižovatce u obce Jirny zezadu najela dodávky do auta dávajícího přednost, prakticky ve stejné chvíli pocuchal kamion auto v Nehvizdech.

Stovky litrů vyteklé nafty

Z proražené nádrže kamionu převráceného na dálnici vyteklo velké množství nafty. Byly jí tam stovky litrů – a asi 200 litrů uniklo do půdy i na dálnici před příjezdem hasičů, sdělila Deníku Lenka Kostková z centrály Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Jednotky ze stanice ve Steré Boleslavi si tak na místě pořádně mákly ještě předtím, než začaly vlastní vyprošťovací práce.

„Zachytávají unikající naftu a zbytek přečerpávají," přiblížila Kostková za úsvitu jejich činnost. V sedm hodin mohli hasiči ohlásit: odčerpat z nádrže se podařilo asi 300 litrů paliva. Stejně ale bylo třeba přivolat i speciální tým s dekontaminačním vybavením.

Jednoduché a rychlé nebylo ani samotné odklízení havarovaného kamionu. Jeho náklad bylo třeba přeložit – a čtvrt hodiny před desátou se soupravu podařilo vrátit zpět na kola. Teprve po další hodině ale byl kamion z místa odtažen.

Nicméně ani jedenáctá ještě neznamenala obnovení provozu. Práce spojené s dekontaminací totiž ještě nebyly hotovy. Teprve po poledni se mohlo zažít jezdit pravým jízdním pruhem. Levé pruhy v obou směrech zůstaly kvůli poškození svodidel uzavřené.

Hromadná havárie šesti vozidel

Aby malérů nebylo málo, v půl jedenácté dopoledne v koloně na třetím kilometru bourala na výjezdu v Prahy po D11 další nákladní souprava, která narazila do jiného kamionu. Tak se alespoň nehoda jevila podle prvotního ohlášení. Ukázalo se ale, že jde o hromadnou havárii za účasti několika kamionů celkem šesti vozidel – kamionů, osobáků i jedné dodávky – přičemž ale průjezd opravdu zatarasily dvě nákladní soupravy.

I v tomto místě zůstala dálnice neprůjezdná. Nehoda se neobešla bez zranění a v místě přistával vrtulník. Do střešovické nemocnice v Praze transportoval vážně zraněného 35letého šoféra polského kamionu. Další tři účastnici bouračky vyvázli s lehčími úrazy.

Následně zde po dlouhé hodiny pracovali hasiči spolupracující s odtahovkou i policisté. Důsledky v dopravě se projevovaly už na pražské Štěrboholské spojce, byť se místo nehody objíždělo přes benzinovou pumpu.

Nakonec policisté přímo na výjezdu z Prahy úplně uzavřeli nájezd na dálnici; řidiče odkláněli na objízdné trasy už na Černém Mostě. Omezení se zde protáhlo. Průjezd alespoň levým pruhem se po úklidu sinice podařilo obnovit tři hodiny po poledni.