Ambasador byl před polednem těžce zraněn při explozi, k níž došlo v jeho rezidenci v Internacionální ulici v Suchdole na severozápadním okraji metropole. Dosavadní vyšetřování podle policie naznačuje, že šlo o nehodu při neopatrné manipulaci s trezorem. Protože ale pyrotechnici našli ještě jeden trezor, který chtějí prozkoumat, policisté vpodvečer nakrátko evakuovali okolí. Žádné další riziko už ale objeveno nebylo.

Nevyhnutelná smrt

Šestapadesátiletého velvyslance, který na svém postu působil teprve od 11. října, ovšem v minulosti dlouhá léta pracoval v Praze jako chargé d ́affaires (neboli nižší diplomatický zmocněnec), transportovali záchranáři do vojenské nemocnice ve Střešovicích v umělém spánku s přístrojovou stabilizací základních životních funkcí. Třebaže Nabil el Fahel z tiskového oddělení ambasády odpoledne naznačoval, že se stav pacienta zlepšuje, po 16. hodině přišel policejní prezident Martin Červíček s překvapující zprávou: palestinský diplomat v nemocnici zemřel. Podlehl vážným zraněním břicha, hrudníku a obličeje, která šéfchirurg vojenské nemocnice Daniel Langer označil jako neslučitelná se životem.

Nešťastná náhoda

Okolnosti tragédie zůstávají v šetření - podle Červíčkova vyjádření se nicméně nejednalo o atentát. „Není žádná indicie, že by došlo k teroristickému útoku nebo k jinému způsobu útoku," uvedla hlava české policie, že v diplomatické vile zřejmě došlo k neštěstí. Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová vzápětí naznačila, že příčinou exploze byla zřejmě nedbalost při manipulaci s bezpečnostním systémem trezoru umístěného v obývacím pokoji. Možnosti teroristického útoku podle Zoulové nic nenasvědčuje. Diplomat se zřejmě snažil otevřít bezpečnostní schránku v nově postavené vile, kam se jeho rodina nastěhovala teprve před pár dny v závěru prosince - přičemž nejspíš došlo k aktivaci výbušniny zabezpečující trezor. „K iniciaci došlo po otevření dvířek," řekla Zoulová novinářům.

Policejní mluvčí ale zdůraznila, že toto je pouze jedna z možných verzí, které policejní detektivové zvažují, a kriminalisté stále shromažďují stopy, na jejichž základě bude možno zrekonstruovat všechny okolnosti toho, co se na místě stalo. Rozhodující také budou výsledky expertiz, na jejichž závěry je nutno počkat. Definitivní stanovisko k tragické události, která na Nový rok 2014 bez nadsázky posunula Prahu do centra pozornosti médií z celého světa, tak bude známo později. Je nicméně pravděpodobné, že další zkoumání ukáže, že výbušnina v mechanismu, jehož konkrétní typ zatím není upřesněn, byla skutečně součástí trezoru.

Zahraniční servery ale s odvoláním na palestinské zdroje z Rammaláhu naznačují, že mělo jít o sejf, který si velvyslanec nechal přestěhovat z předchozího bydliště. To by znamenalo, že nešlo o žádnou novinku. Není prý také jisté, že výbušnina byla přímo součástí zabezpečení trezoru. To ale výslovně netvrdí ani česká policie. Naopak; hovoří pouze o jedné z vyšetřovacích verzí. Jisté prý je, že nic nenasvědčuje tomu, že by výbušninu na místo nastražil někdo zvenčí. Vyšetřování ale pokračuje - a nápomocni při něm mají být i členové palestinské bezpečností delegace, která do Prahy vyrazí už ve čtvrtek.

Ženu brzy propustili

Po výbuchu záchranáři z domu odváželi také 52letou ženu. Do motolské nemocnice ji převáželi kvůli podezření, že se nadýchala kouřových zplodin; byla rovněž ve špatném psychickém stavu a vykazovala příznaky stresové reakce. V okamžiku výbuchu byl na místě přítomen velvyslanec i se svou rodinou, uvedl k tomu mluvčí velvyslanectví. Pacientka byla v nemocnici vyšetřena na traumatologii - a již během odpoledne ji lékaři propustili. Podle vyjádřená mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové pacientka neutrpěla žádné zranění. Potvrdit, že se jednalo o manželku zesnulého ambasadora, ale Danková odmítla.

Pozor, další trezor

Po explozi, slyšitelné i v okolí, vyjely na místo vozy policie i záchranářů - a také hasičů, třebaže k požáru na místě nedošlo. Na místě až do večera zasahovala pyrotechnická služba policejního prezidia se speciálně vycvičeným psem. Prohlídku vily, v níž ke smrtící explozi došlo, specialisté během odpoledne ukončili a přesunuli se do sousedního domu, který je rovněž ve vlastnictví palestinské ambasády. Našel se ještě další trezor, který pyrotechnici chtěli otevřít a prozkoumat. Na místo proto vyjely evakuační autobusy, aby okolí mohlo být vyklizeno. Jednapadesát lidí našlo útočiště v suchdolské tělocvičně. Už zhruba po hodině se ale mohli chystat k návratu. „Žádný další předmět, který by byl rizikový, jsme nenašli," shrnul výsledek kontroly policejní prezident Červíček, podle jehož slov tak již mohla nastoupit standardní policejní práce na místě události.

Zatím se stěhovalo

Bezprostřední okolí zbrusu nové vily, postavené nedaleko zemědělské univerzity na místě někdejšího proslaveného železářství, i za běžných okolností přísně střežené, policisté uzavřeli už v poledne a nad oblastí bezprostředně po události létal vrtulník monitorující ze vzduchu dění v okolí. Odkloněny byly i autobusy městské hromadné dopravy. Navenek vila nenese jakékoli stopy maléru, který se uvnitř odehrál. Jak uvedla ČTK, podle starosty Suchdola Petra Hejla nově vybudovaný objekt zatím není ani zkolaudován. Do budoucna areál neměl sloužit pouze jako rezidence neboli bydliště velvyslance, ale i přímo jako sídlo ambasády, když se tam časem měl přestěhovat zastupitelský úřad z nynějšího sídla v Troji. Zatím tam ale ambasáda nefunguje, a tudíž se nejedná o výsostné území jiného státu, což by policejní opatření komplikovalo. I osidlování rezidence bylo zatím ve fázi stěhování, potvrdil el Fahel.