Představují minimálně stejné nebezpečí jako silvestrovské veselí či „oslavy" začátku prázdnin i jejich konce! A jakkoli to leckdo slyší nerad, záchranáři mají jasno: poslední dubnová noc z podstatné části patří mladistvým opilcům. Někdy i nezletilým.

Takzvané pálení čarodějnic, setkávání u ohňů často spojené s popíjením, skutečně zdravotníkům přináší zvýšený počet výjezdů k mladičkým konzumentům, kteří to s holdováním alkoholu přepískli. Opakuje se to pravidelně, rok co rok.

Na vině přitom není jen „nezkušenost" mladičkých pijáků, kteří se u čarodějnických ohňů snadno dostanou k flašce – a to, že si přihnou společně s ostatními, okolí většinou příliš neřeší (a vlastně je ani nehlídá).

„Mladý organismus spaluje alkohol daleko pomaleji, nezletilí velmi snadno překročí únosnou míru – a místo u májky se probouzí na detoxikačním oddělení," upozornila v pátek Ernestová.

Smutná čísla

Po ruce má varování z loňského roku. Tehdy posádky pražských záchranářů ošetřovali během filipojakubské noci devět mladistvých intoxikovaných alkoholem. „Nejmladším byl 15letý chlapec, převezený do krčské nemocnice z cyklostezky v Modřanech," poznamenala Ernestová.

Byla přitom i léta s mnohem, mnohem smutnějšími čísly. Ostatně i letošek lze tipovat jako rok, který se podle statistik může přiřadit k těm vážnějším. Napovídá tomu alespoň příznivá předpověď počasí, které by mělo umožnit čarodějnickou merendu důkladně si užít.

Nebo i „užít" – v uvozovkách. V té souvislosti Deník zaznamenal i poměrně udivující, ba vlastně šokující údiv 16lté holčiny: „Jak on se baví, když nepije?"

Mladí pijani

Shodné zkušenosti jako pražští kolegové mají i středočeští záchranáři. I pro ně jsou „čarodějnice" časem výjezdů k mladičkým pijákům. I pijankám; v tomto ohledu nelze hovořit o tom, že by mladí muži měli mezi pacienty jednoznačnou převahu.

Excesy se v různých letech objeví tu i onde; ve velkých městech stejně jako na malých vískách – nicméně dlouhodobě se zdá, že trvale největší rizika zřejmě číhají v nejbližším okolí metropole.

Čtěte také: Při 'pálení čarodějnic' škodí rachejtle