Největší komplikací se v pátek večer stala hromadná nehoda na 19. kilometru Pražského okruhu, kde ve směru jízdy k dálnici D1 postupně havarovalo šest aut. Nejprve se v levém jízdním pruhu střetly dva vozy – a další řidiči pak před místem nehody nedobrzdili. Naštěstí se vše obešlo bez zranění.

Policie. Ilustrační foto.
KRIMI MIX: V Praze zatkli čtyři údajné pašeráky migrantů

Podíl na tvorbě kolon mají i zvědaví řidiči

Třebaže místo zůstalo částečně průjezdné, v silném provozu se vytvořila více než pětikilometrová kolona spojená s citelným zdržením, která se protáhla až téměř k úrovni Zličína – přesněji k nájezdu z dálnice D5 u Třebonic.

Sobotní odjezd z Prahy zkomplikovaly kolony na dálnicích jak ve východním, tak v západním směru. Dálnice D1 byla částečně zatarasena za sjezdem na Benešov, kde zůstala odstavená část vojenské kolony – podle svědectví z místa kvůli dopravní nehodě.

Na letišti. Ilustrační fotografie.
Policie bude prověřovat informace o cestujících v letadlech

Třebaže částečný průjezd zůstal zachován, vytvořila se rychle narůstající kolona. Podíl na tom měli i zvědaví řidiči, projíždějící místem extrémně pomalu, aby si posádky jejich aut mohly vše prohlédnout.

Při průjezdu konvoje  se  srazila dvě vozidla

Policejní dopravní servis situaci na místě okomentoval následovně: „Na Praze-východ se tvoří kolona vozidel na 15. až 24. kilometru na trase Praha–Říkovice; vpředu překážka. Očekávejte zdržení do 50 minut." Nehodová mapa policie pak hlásila na D1 havárie na úrovni Všechrom a Senohrab.

Během dopoledne zdržení ještě citelně narostlo – a silně zhoustl také provoz na staré benešovské. Později bylo potvrzeno, že při průjezdu amerického konvoje armádní techniky se skutečně srazila dvě vozidla. Střet se obešel bez zranění.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Policisté odmítli obvinění, že na služebně napadli mladíka

Zhruba třičtvrtěhodinovému zdržení neunikli ani jedoucí ve směru od Prahy po dálnici D5. Na úrovni Berouna se na 18. kilometru stala vážnější havárie, kvůli níž dálnice dokonce zůstala krátkodobě zcela neprůjezdná. To vedlo k tomu, že se zcela ucpala i objízdná trasa přes Beroun. Poté, co se v místě nehody podařilo uvolnit levý jízdní pruh, se situace na dálnici vylepšila dříve než ve městě.

Ředitelství silnic a dálnic již s předstihem avizovalo, že na hlavních tazích na přelomu června a července zastaví všechny práce, které nejsou nezbytné, aby byl umožněn co nejhladší průjezd.