Už v minulosti tam však po desetiletí s technickými plyny hospodařil její předchůdce. Právě s pozůstatky po jeho působení zásah hasičů ze smíchovské stanice souvisel: pomáhali manipulovat s tlakovou láhví a neznámým obsahem a korozí silně porušeným obalem, nalezenou při zemních pracích.

Jednotka byla přivolána v devět večer a v ochranných oblecích pomohla tlakovou láhev naložit, informovala Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů.

Nálezu se ujali specialisté ze Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany z Kamenné na Příbramsku, kteří dorazili se speciálním kontejnerem umožňujícím bezpečný transport.

Analýza vzorku

Co láhev obsahuje, nicméně dosud nevědí, řekl v pátek Deníku vedoucí laboratoře toxických látek Tomáš Dropa. „Zatím je bezpečně uložena a čeká na zpracování," konstatoval s dodatkem, že k vlastní likvidaci nedojde dříve než za několik dnů, ale spíš až po týdnech; vše je totiž třeba dobře připravit.

„Zpracování" neznámé tlakové láhve, která se nedá otevřít, se odehrává ve speciálním zařízení, kde je provrtán plášť a odebrán vzorek obsahu. Podle výsledku jeho analýzy se pak přistupuje k likvidaci. 

Prozatím má Dropa jediné zásadní sdělení: nedošlo k žádnému ohrožení ani úniku neznámého obsahu.