Byli mezi nimi 61letý plavec, jenž se v důsledku cévní mozkové příhody topil na koupališti Džbán, 29letý muž, který utrpěl vážné zranění při napadení, či hned tři pacienti, kteří se vážně zranili při pádech. K „obvyklým diagnózám" spojeným s potřebou náročnější a intenzivnější péče záchranáři zařadili osm cévních mozkových příhod, dále srdeční arytmie (4), epileptický záchvat nebo intoxikace (3) – a také jeden akutní infarkt myokardu.

Vrtulník zasahoval i na Kolínsku

Vrtulník se záchranářskou posádkou startoval z Ruzyně do různých koutů středních Čech na pomoc lidem se zraněními nejrůznějšího charakteru. V sobotu transportoval do nemocnic 35letého muže, kterého v Mělníku srazil vlak, do Krhanic na Benešovsku letěl pro 31letého cyklistu s vážným zraněním hlavy – a hned dva pacienty dopravil na popáleninové centrum vinohradské nemocnice: popálenou mladou ženu opařeného ročního chlapečka.

Také v neděli byla pomoc leteckého týmu potřebná hned na několika místech: v obci Plazy na Mladoboleslavsku, kde došlo k vážnému pracovnímu úrazu, v Kutné Hoře se zranil pacient při pádu ze střechy a u obce Brodce na Mladoboleslavsku utrpěl večer zranění chodec přebíhající dálnici D10. Už odpoledne byla helikoptéra z ruzyňské policejní letky s volacím znakem Kryštof 01 také jedním ze tří vrtulníků zasahujících u nehody autobusu na Kolínsku. Do střešovické vojenské nemocnice dopravila 74letou ženu se středně těžkým zraněním.

Pomoc potřebovali i účastníci závodu běžců

Bez pomoci záchranářů se v sobotu večer neobešli účastníci pěti a desetikilometrových běhů ulicemi potemnělé Prahy, jimž se záchranná služba starala o zdravotnické zajištění. Ošetřeno bylo 22 pacientů, z nichž rovná desítka následně putovala do nemocnic. V nejvážnějším stavu byl 60letý pacient s akutním infarktem myokardu. Tři běžce převážely sanitky do zdravotnických zařízení z důvodu vyčerpání organismu, dehydratace a metabolického rozvratu. V ostatních případech se většinou jednalo o kolapsy spojené s lehkými úrazy.

Čtěte také: Na Kolínsku havaroval autobus, tři lidé jsou těžce zraněni a deset lehce