Na přechodu v Kolbenově ulici srazila řidička osobního auta muže, který pak nadýchal před dvě promile. Záchranáři ho odvezli do nemocnice. Žena za volantem nepila.

Přesné okolnosti havárie a míra jejího zavinění zůstávají předmětem šetření. Ke zkoumání mají kriminalisté z oddělení dopravních nehod hned několik souvislostí: vedle toho, že jeden z účastníků střetu byl pod vlivem alkoholu, je třeba brát v úvahu fakt, že ke střetu došlo na zebře, a to navíc za nepříznivých klimatických podmínek: v době nehody pršelo.

Nehody s účastí chodců nejsou v hlavním městě bohužel ničím neobvyklým. V neděli odpoledne pomáhali ve Vršovicích pražští záchranáři zraněnému chodci, kterého půl druhé hodiny po poledni srazilo auto v Ruské ulici. V loňském roce se v Praze stalo 653 dopravních nehod s účastí chodce.

Patnáct jich nepřežilo, 79 utrpělo těžká zranění a 537 se zranilo lehce. Z tohoto počtu nehod byli loni jako viníci určeni pěší účastníci silničního provozu ve 297 případech; sedm jich zemřelo, 32 utrpělo těžké úrazy a 240 zranění lehká.

Prevence

Pražští policisté v brzké době chtějí spustit rozsáhlou preventivní kampaň zaměřenou právě na pěší účastníky silničního provozu. Chtějí nejen doporučovat nošení reflexních prvků i v městských ulicích, ale také mimo jiné upozorňovat na bezpečné chování na přechodech: nejen zdůrazňovat, že chodci nemají přednost před tramvajemi, ale také připomínat, že absolutní přednost pro ně neplatí ani ve vztahu k autům.

Není třeba možné vstupovat do vozovky těsně před přijíždějící vozidla, kdy už řidiči nemají šanci reagovat, nebo dokonce bez rozhlédnutí. Vážné nebezpečí může hrozit také třeba na víceproudých komunikacích, kdy zastaví jen motorista v pravém puchu, aby chodce pustil; i zde je na místě velká obezřetnost.

Součástí preventivní kampaně by měly být také intenzivnější kontroly zaměřené na chování řidičů právě v okolí přechodů.

Čtěte také: Silnice jsou v metropoli nebezpečné pro chodce