Bohužel se v Praze nejednalo o jedinou středeční nehodu s účastí chodce. A co hůř: ani všechny prsty by ke spočítání těch dalších nestačily. Neúprosné policejní statistiky přinášejí šokující fakta: během 15 hodin bylo v metropoli sraženo 13 chodců.

Policisté radí obezřetnost 

Příčiny těchto střetů zůstávají v šetření – obecně ale mají policisté pro chodce zásadní radu: mějte na paměti, že jste nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu. Znamená to obezřetnost – i když kráčíme po zebře a na zelenou, vyplatí se rozhlédnout a přesvědčit se, zda o nás přijíždějící řidič ví – ale také dát o sobě vědět.

Ano, ve městě sice není za snížené viditelnosti povinné nošení reflexních prvků, ale vyplatí se, radí preventista pražské policie Ladislav Beránek. Zvlášť v okrajových částech metropole, které jsou sice městem, ale od venkovských oblastí se často nijak výrazně neliší. Navíc se leckde nacházejí průmyslové areály a logistická centra, jejichž zaměstnanci chodí do práce i z práce pěšky, což v tomto ročním období většinou znamená: za tmy.

Od středy bylo nahlášeno 158 nehod 

„Policisté se pak často setkávají s tím, že motoristé chodce v tmavém oblečení viděli až na poslední chvíli a nestihli tak včas zareagovat," připomněl Beránek. Riziko ještě zvyšují déšť (a stačí i mrholení), sněžení či mlha.

Celkem bylo během středy pražským policistům ohlášeno 158 dopravních nehod. Čirou náhodou se jejich počet shoduje s telefonním číslem tísňové linky policie. Prošetřováním okolností rovné půl stovky z nich se ovšem policisté nezabývali: řidiči se dohodli mezi sebou a společně, bez účasti policie, vyplnili takzvané euroformuláře pro pojišťovny.

Čtěte také: Nejnebezpečnější místa pro řidiče v Praze: okruh a Jižní spojka