Ropid oznámil na twitterovém účtu mimořádnost zhruba po půl deváté. Na webu DPP svítí údaj o obnovení provozu ve 14:34. Více než šest hodin trvalo, než se povedlo odstranit následky nešťastné události. Trojel totiž spadla prakticky v celé křizovatce Ječné s Karlovým náměstím.

V Praze se během úterý střetly chvíli po sobě dvě tramvaje s autem. Snímek je ze Strašnic. Druhá nehoda se stala ve Vršovicích.
Divoké úterý. Tramvaj nabrala auto ve Strašnicích, pak se stala stejná nehoda

Na místě byli pracovníci DPP s výškovou technikou, automobilovou dopravu a chodce na přechodech zprvu řídili policisté s píšťalkami. Směrem od řeky se tvořily kolony. Euforii z obnovení provozu však trochu krotil další příspěvek organizátora dopravy v metropoli: "Bude ještě asi celé odpoledne trvat, než se obnoví pravidelný provoz v celé tramvajové síti."

Jak šel čas? S čím vším se museli Pražané při cestování veřejnou dopravou během pátku potýkat?

Na začátku byl v úseku Karlovo náměstí – I.P.Pavlova kvůli poruše trakčního vedení zastaven provoz obousměrně. Tramvaje nejezdily z Karlova náměstí ani na Lazarskou ani do zastávky Moráň. Byly zavedeny náhradní autobusy X22 na trase mezi I.P. Pavlova a Novoměstskou radnicí právě přes "Karlák".

Páteční mimořádná událost se stala v jednom z nejcitlivějších míst pro tramvajovou dopravu v metropoli, vždyť odklon se týkal celkem devíti linek včetně "nostalgické" 23, již obsluhují starší typy vozů. "Mezi IPP a Palackého náměstí jedou tramvaje 4, 10, 16, 22, 23 odklonem přes Náměstí Bratří Synků a Výtoň, mezi Lazarskou a Palackého náměstí jezdí tramvaje 3, 14, 24 aj. odklonem přes Myslíkovu a Jiráskovo náměstí. V centru ale doporučujeme využít především METRO nebo jít pěšky," uvedl účet Pražské integrované dopravy (PID) na Twitteru.

Mezi starou a novou budovou Národního muzea se zkušebně pokládají koleje, na Václavské náměstí by se mohly vrátit tramvaje.
Na dohled sochy svatého Václava rostou koleje. Kudy budou jezdit tramvaje?

Navíc jako by se tento týden musely komplikace v tramajové dopravě násobit. Podobně jako v úterý při srážkách s auty také v pátek nastaly chvíli po sobě výluky podobné příčiny. Na Žižkově byl na vině výpadek napájení elektrických energií. Kromě už postižených desítky a šestnáctky se další omezení dotklo linek č. 1, 9 a 11. Se smutným konstatováním, že dnes se tramvajím nedaří, oznámil dopravce na Twitteru obousměrné přerušení provozu v úseku Nákladové nádraží Žižkov – Biskupcova a dále jak na Spojovací, tak na Palmovku. Provoz u křižovatky Ohrada se podařilo obnovit v jedenáct hodin.

"Kvůli velkému počtu tramvají na odklonových trasách stojí i úseky Národní divadlo – Výtoň nebo Lipanská – Hlavní nádraží – Václavské náměstí. Bez problému jezdí asi jen linky 8, 12, 20 a 25," napsala společnost Ropid organizující MHD v hlavním městě a okolí kolem desáté hodiny dopoledne. Tramvajová doprava v Praze byla dopoledne naprosto ochromena.

Před jedenáctou stále nabíraly zpoždění linky č. 1, 3, 5, 9, 10, 14, 16, 22 a 24. Oproti ránu se však provoz pomalu stabilizoval. Většina spojů na páteřní lince 17 navíc už dodržovala jízdní řád. V půl jedné odpoledne informoval Ropid, že odklony přes Nusle stále trvají a že kvůli nízké kapacitě odklonové trasy jezdí nepravidelně všechny linky projíždějící Nuselským údolím - tedy 6, 7, 10, 14, 16, 18, 22 a 24. "Ostatní linky jezdí již poměrně stabilně," zakončil dopravce příspěvek poztivní zprávou. Ale nefunkční tramvajová trolej "brnkala" na nervy Pražanům ještě dlouho po obědě.

Policie hledá muže, který onanoval v tramvajích.
Nastoupil do tramvaje, onanoval a vystoupil. Chlapík to vydržel celé dopoledne