Ani ne týden poté, co brněnskou dálnici nedaleko Prahy v neděli uzavřely dvě tragické nehody – nejprve hromadná havárie ve směru jízdy od metropole, kterou nepřežila spolujezdkyně zraněná v nabourané dodávce, a posléze ve směru jízdy do hlavního města zemřel řidič kamionu, kterého srazilo auto, když chtěl místo předchozí nehody označit výstražným trojúhelníkem – se kolaps na D1 vrátil. Ve směru jízdy od Prahy na Vysočinu se bouralo na 52. kilometru na Benešovsku; na úrovni osady Střechov nad Sázavou u Trhového Štěpánova. Dálnice ta m byla uzavřena po celé sérii havárií.

Prvotní zprávy z místa neštěstí uváděly, že při 12 nehodách, které se neobešly bez zranění, bouralo celkem 22 vozidel; 16 osobních aut a šest nákladních vozů. Posléze se počet účastníků nehod zvýšil na 23 – s tím, že mezi nabouranými vozidly se ocitl i autobus. Záchranáři pomáhali 14 zraněným lidem. Do nemocnice v pražském Motole byli podle slov Petry Effenbergerové z centrály středočeských záchranářů převezeni dva lidé se středně těžkými úrazy a pět dalších putovalo do benešovské nemocnice; dalším pacientům stačilo ošetření na místě.

Uzavírka v místě nehody (kde byla nejenom auta doslova naskládaná na sebe, některá i zaklíněná mezi autobusem a kamionem, ale také se podle slov policisty Zdeňka Chalupy v okolí dálnice pohybovala stovka účastníků bouraček) se podle očekávání protáhla ještě přes poledne; situaci na místě Chalupa označil jako „velmi komplikovanou a nepřehlednou". To ještě ztěžovalo šetření na místě doslova posetém vraky i částmi odlomených karosérií. Mapování situace přímo na místě přitom nelze podceňovat ani „urychlit", aby později bylo možno určit konkrétní viníky nehod. O uvolnění místa střetů nutného k opětovnému zprovoznění úseku se odpoledne postarali hasiči společně s pracovníky odtahových služeb.

Policisté sice odkláněli provoz na objízdné trasy – nicméně postupně se vytvořila až 14kilometrová kolona s až dvouhodinovým zdržením. Po ránu situaci na objízdné trase ještě zkomplikovala nehoda, k níž došlo na zledovatělé objízdné trase: mezi Divišovem na Benešovsku a Soběšínem na Kutnohorsku. Během dopoledne se však sjízdnost na objížďkách v okolí Vlašimi výrazně zlepšila. Jízdu mezi Tehovem a Trhovým Štěpánovem nicméně komplikovala další objížďka po havárii kamionu: palety z převrácené nákladní soupravy bylo třeba přeložit.

Uvolnit průjezd po dálnici se na 52 kilometru podařilo před půl druhou – ani pak ale motoristé ještě neměli vyhráno. Ani zdaleka! Kolony dosahující až na 38. kilometr i zácpy na objízdných trasách se rozjížděly jen velmi pomalu – a aby malérů nebylo málo, v koloně se stala další hromadná nehoda! Před druhou odpolední se na dálničním kilometru 41,8 srazilo v levém jízdním pruhu šest aut a o kus dál bourala rovněž v levém pruhu další tři. I zde byla dálnice ve směru jízdy z Prahy na Brno uzavřena – naštěstí jen nakrátko. I tak ale kolona dále narůstala.

Bohužel ta nejsmutnější zpráva z dálnice D1 přišla z Vysočiny. Po ranní nehodě osobního auta u Humpolce zemřelo osmileté dítě; řidič vyvázl bez zranění.

Čtěte také: Požár kamionu uzavřel v Praze nájezd na D11, zřejmě poškodil most

Přečtěte si: Povolil někdo kola sanitek? Policisté to nezjistili