Kdo se někdy sám probořil pod led, případně podobnou situaci viděl (nebo se dokonce snažil pomáhat jako zachránce), dobře ví, jak ošemetné je počínat si tak, aby se člověk zachoval správně. Dostat se z chladné vody na kluzký led dá fušku, stejně jako pro zachránce přináší velká rizika, jestliže se chtějí k člověku ohroženému utonutím bezpečně přiblížit. Stačí jeden pohyb, jedno křupnutí – a místo jednoho probořeného budou rázem v ledové vodě dva!

V každém případě je v podobné situaci na místě ihned zalarmovat okolí: hlasitě upozorňovat na to, co se stalo. Pro lidi na břehu je tím prvním, na co by měli pamatovat, telefonovat na tísňovou linku s žádostí o výjezd hasičů i záchranné služby.

A pro případné zachránce, kteří by chtěli vyrazit na pomoc sami, je ještě třeba pamatovat na zásadu: pouštět se jen do akce, na kterou stačím. A nikoli hned, ale skutečně až po přivolání pomoci – a také ne osamoceně. Ne, tady totiž rozhodně neplatí, že risk je zisk…

Využít toho, co je po ruce

Jak si poradit s živlem, se pražští hasiči o víkendu učili na řece doslova na vlastní kůži. A s pomůckami, po kterých nebudou muset dlouho pátrat, připomněla v pondělí Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů.

„Učili se, jak provést záchranu pomocí prostředků, které mají běžně na výjezdových vozech," konstatovala. Hasiči tak použili nejen házecí pytlíky, ale jako záchranné prostředky se uplatnily například nastavovací žebříky, nosítka, lana – ale třeba i požární hadice.

Výcvik na toto téma rozhodně nebyl pro pražské hasiče poslední. Další cvičení zaměřené na nácvik dovedností, jak zachraňovat jiné, ale také jak v krizových momentech pomoci sám sobě, chystají již na čtvrtek, kdy se ponoří pod led ve slepém rameni Vltavy na Libeňském ostrově. A obdobné zaměstnání je čeká ještě o týden později.

Čtěte také: Muže probořeného pod led zachránili hasiči