Takové jsou předběžné závěry, k nimž pražští policisté společně s hasiči a záchranáři dospěli uprostřed noci na neděli po obhlídce rodinného domu v Práchnerově ulici v Košířích, který slouží jako squat.

Přesné informace by měly přinést až výsledky pitev - zdá se ale, že oba obyvatelé příbytku vzniklého v objektu nevyužívaném jeho majitelem otrávily zplodiny hoření při přitápění propan-butanem.

Do squatu smrti vyslal strážníky a policisty ve čtvrt na devět večer telefonát na tísňovou linku 158. Ten zprvu ohlašoval pouze nález mrtvé ženy; mužské tělo, rovněž již bez známek života, objevili policisté až při další obhlídce domu. Přivolaní záchranáři potvrdili, že oběma zemřelým již nelze pomoci.

Ohledání místa nálezu nepřineslo žádný náznak, že by se kterýkoli ze zemřelých měl stát obětí násilného trestního činu. Co se tedy stalo? Odpověď zřejmě nabízí výsledky měření hasičů; konkrétně vysoká koncentrace oxidu uhelnatého, která byla v objektu zjištěna.

Vše tedy nasvědčuje otravě zplodinami hoření při nedokonalém spalování při přitápění plynem. Vytvořil se oxid uhelnatý (známý také jako zabijácký plyn unikající někdy z koupelnových karem), který je zákeřný tím, že není vidět ani cítit - a plíživé příznaky otravy se podobají nastupující únavě.

Podobné případy se stávají

Podobné maléry nejsou bohužel zcela ojedinělé. Před měsícem zemřeli dva muži, čtyři psi a kočka v někdejším armádním objektu v bývalém vojenském prostoru u Milovic na Nymbursku. Přitápění plynem nepřežili 48letý muž, který si objekt bez dodávek elektřiny a vody upravoval k bydlení, a jeho 33letý známý, který ho přijel navštívit.

Přímo z Prahy je z poslední doby známý prozatím poněkud záhadný případ ze Žižkova, kde 15. ledna večer zemřel 51letý Slovák na tramvajové zastávce Spojovací. Na okolí působil dojmem opilce, proto lidé nepřivolali záchranáře, ale strážníky a policisty. Při jejich příjezdu už ale cizinec nežil. Teprve pitva ukázala, že byl zcela střízlivý a zabila ho intoxikace oxidem uhelnatým.

Pro vyšetřovatele je zatím záhadou, kde se ho cizinec nadýchal. Jisté ale je, že to muselo být nedaleko - snad v blízkém bytě, možná na ubytovně nebo v příbytku bezdomovců, k nimž podle zmapovaných míst pohybu mohl mít zemřelý blízko, ačkoli sám zanedbaně nevypadal.

Původně soudní lékaři vylučovali, že by mohl na zastávku dojít sám - zjištěná koncentrace kysličníku v krvi napovídala, že musel být v bezvědomí. Kamerové záznamy ale ukázaly, že skutečně přišel po svých.

Čtěte také: Na tramvajové zastávce muž podlehl otravě zplodinami hoření