Hasiči se k místu nehody sjeli z Prahy i ze středních Čech; po hodině a půl pražské týmy z Modřan a Krče předaly zásah spojený s rozsáhlými odklízecími pracemi středočeským kolegům. Přesná příčina hromadné nehody zůstává v šetření policie. První poznatky napovídají, že nejprve se srazily dvě nákladní soupravy – a následně, ještě dřív, než dorazily týmy integrovaného ochranného systému, do nich nabourala třetí. Stojící havarované kamiony tento náraz odmrštil k pravé straně vozovky – a kamion bourající jako poslední skončil přes všechny pruhy, připomněl Petr Svoboda z centrály středočeských hasičů. „Velké překvapení pro všechny bylo, když ze zcela zdemolované kabiny vylezl prakticky nezraněný řidič. Jak se zanedlouho ukázalo, utrpěl pouze lehké poranění na ruce," konstatoval.

Požár kamionu na Jižní spojce.
Požár kamionu přinesl kolaps dopravy na Jižní spojce

Vážným problémům se nevyhnul ani protisměr

Směr k D1 zůstal v místě nehody zablokován až do dopoledne, policisté uzavřeli i Cholupický tunel. Odkláněli dopravu na Strakonickou, která se v ranní dopravní špičce prakticky ucpala. Jen těžko průjezdné bylo i Břežanské údolí. Dopravní komplikace spojené se zdržením se přelily také na ulici K Barrandovu a na Jižní spojku. Částečně uvolnit místo střetu se podařilo po desáté hodině, kdy byl zprůjezdnění alespoň jeden jízdní pruh.

„Vyprošťování zajišťovala soukromá firma, které hasiči asistovali při rozřezávání vozidel. Jednotky následně uklidily komunikaci," připomněl Svoboda činnost jednotek z Jílového a z Říčan. Vyprošťování podle jeho slov zkomplikoval fakt, že jeden z kamionů převážel auta – a ta z přepravníku porůznu popadala. Až po jejich vyproštění bylo možné začít se samotným „odtržením" kamionů.

Uzavření tunelu. Ilustrační foto.
Kolaps Pražského okruhu: o víkendu se zavře tunel

Vážným problémům se nevyhnul ani protisměr. Ve směru jízdy k dálnici D5 se kvůli nákladu vysypanému z jednoho z havarovaných kamionů několik hodin jezdilo pouze odstavným a částečně pruhem. Navíc se v koloně srazily před sjezdem na Jesenici dva kamiony, což zácpy ještě umocnilo. Nekonečné kolony se zhruba hodinovým zdržením se totiž na okruhu vytvořily v obou směrech. Během dopoledne se situace poněkud zmírnila. Aby však nadělení s kamiony nebylo málo, dopoledne kolonu přibrzdil kamion, který zůstal stát v levém pruhu.