Bezpečnostní opatření chystaná v okolí škol na počátek září proto považuje za velmi důležitá. Ředitel městské policie Eduard Šuster připomněl, že na bezpečnost dětí v blízkosti základních škol bude od úterka dohlížet celkem 248 strážníků.

„Díky úzké spolupráci s vedením škol a na základě místní znalosti strážníků budou hlídky i u přechodů, které se nenachází přímo u škol, ale děti je při cestě do školy často využívají," poznamenal Šuster s tím, že v prvních čtyřech zářijových dnech jeho lidé ohlídají 171 přechodů poblíž 152 školských zařízení.

V prvních dnech nového školního roku policisté i strážníci městských i obecních policií vyrazí v masivní míře ke školám i jinde – v metropoli nicméně platí, že se dohled neomezuje jen na poprázdninové období. Vybrané přechody v okolí škol strážníci střeží celoročně, za každého počasí den co den: od září do června.

Od druhého zářijového týdne tak strážníci v hlavním městě plánují přechod na běžný režim pro období školního roku – v čase mezi čtvrt na osm a osmou hodinou stojí ve všedních dnech hlídky u 111 silničních zeber na místech vyhodnocených jako rizikovější.

Doporučení řidičům i rodičům

To, že jsou prázdniny u konce, připomínají strážníci i řidičům. Také oni by měli věnovat maximální pozornost provozu na pozemních komunikacích – a to nejen v blízkosti přechodů, zdůraznila vedoucí Šusterovy kanceláře Irena Seifertová.

A doporučení má také pro rodiče školáků: „Aby výchova v bezpečný pohyb byla pro děti přínosem, je nutné být dětem vzorem. Nezapomeňte, že jste pro děti tou nejdůležitější osobou. Stále pozorují a sledují vaše chování – a tím získávají jasný příklad pro své budoucí chování."

Že tohle je přece samozřejmost, kterou je zbytečné připomínat? Kdepak, vrtí hlavou strážníci. Není. Stejně jako se ne vždycky uplatní pravidlo, že při pohybu v silničním provozu je na místě používat nejen oči a uši, ale také rozum…