Annamitského pruhovaného králíka, jak zní doslovný překlad jeho jména z angličtiny, se v Laosu podařilo v roce 1996 objevit zoologovi Robu Timminsovi. Tenhle vousatý chlapík, který svou vizáží dokonale naplňuje představu terénního přírodovědce, ve stejném roce objevil ještě jednoho výjimečného hlodavce. Podobný byl již předtím popsán na základě fosilního záznamu a od ostatních současných hlodavců se liší celou řadou znaků. Ve světě je označován obvykle jako kha-nyou nebo laoská skalní krysa a u nás dostal jméno laoš.

Stejně jako laoše, také annamitského pruhovaného králíka našel Rob Timmins mezi dalšími zvířaty určenými ke konzumaci na tržišti ve středním Laosu. A jako laoše poslal i tohoto překvapivě zbarveného králíka k dalšímu výzkumu kolegům, konkrétně Dianě Bell na University of East Anglia. Přesto tenhle jím objevený, pro vědu nový druh popsali v roce 2000 Rusové Averjanov, Abramov a Tichonov; alespoň ho však pojmenovali Nesolagus timminsi, králík Timminsův.

Pohledem Miroslava Bobka, ředitele Zoo Praha.V případě laoše trvalo celá léta, než vznikly první fotografie živého jedince a změnily představu o tom, jak tento hlodavec vlastně vypadá. Do té doby všichni vycházeli z Robovy kresby, která ovšem byla pořízena podle mrtvého, nepřirozeně nataženého exempláře a od vzhledu živého laoše se diametrálně lišila. Naproti tomu králíka Timminsova se tu a tam podařilo zdokumentovat za pomoci fotopastí. Úplně prvním odborníkem, který ho živého držel v ruce a který ho fotografoval, natáčel i proměřil, se však teprve v letošním roce stala mladičká studentka University of East Anglia, Sarah Woodfin.

Do Vietnamu se Sarah vydala z popudu své školitelky Diany Bell, které před lety Rob Timmins poslal první exempláře nově objeveného králíka. Asi nikdo, včetně jí samé, nečekal, že by mohla tak skvěle uspět. Předpokládala, že během svého tříměsíčního pobytu ve Vietnamu snad zahlédne králíka Timminsova alespoň mizet někde v křoví. Hned první noc ho však měla v ruce!

Jméno Sarah Woodfin a její fotografie s králíkem Timminsovým oblétly svět. Zaslouženě. Měla štěstí, které - jak známo - přeje pouze připraveným. Jenže stejně jako k mnoha dalším podobným příběhům, i k tomuto patří smutný dovětek. Když Sarah jedince, kterého se jí podařilo odchytit, patřičně zdokumentovala a pustila zpět na svobodu, pokračovala ve své misi. A její výsledky zahrnují zjištění, že králík Timminsův je - stejně jako laoš - ohrožován nejen masívním lovem, ale také rozvojem zemědělství, budováním přehrad a komunikací i těžbou surovin. Jeho budoucnost je tak velmi nejistá.

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha