Ač to označil pouze za krajní řešení, je ochoten uvažovat o tom, že by podniky musely povinně zavírat v deset večer. A tohle bude trochu krajní příklad, ale… Když jsem to poprvé zaslechl, hned jsem si vzpomněl na Ceausesca, který vedle mnoha nesmyslů, jako bylo normované vytápění bytů na 16 stupňů nebo maximálně jedna svítící dvacetiwattová žárovka v domácnosti, přišel právě i s centrální zavírací hodinou pro jistotu už v 21 hodin.

Na rovinu přiznávám, že jsou mi sympatičtější aktivity těch, co chtějí dění v centru spíše oživit, než těch, co ho chtějí konzervovat. Takže třeba když přišli pořadatelé festivalu United Islands s opačným nápadem: aby se naopak v centru Prahy mohli lidé venku bavit i po desáté hodině, bral jsem to jako krok dobrým směrem. Stejně jako když se u nás ve Vršovicích čas od času venku cosi děje.

Chápu, že v centru se toho děje mnohem víc, na druhou stranu, taková zavírací hodina by znamenala totální utrum. A podle mého by byla jen pohodlným řešením pro řešení.

Zpravidla by na to stejně dopláceli jen ti slušní. Jako dnes, kdy vás v deset hodin vypakují ze zahrádky, třebaže se bavíte polohlasně, zatímco na druhé straně ulice si rozjařená partička dělá, co se jí zlíbí. Spíš tohle vidím jako potíž. A když už Praha 1 nemá problém investovat 80 milionů do kamer, které prý poznají i močícího člověka a nejbližším strážníkům pak odešlou zprávu, věřím, že se v tomto něco pohne…

Ale zákazy a nařízení by měly platit skutečně jen v tom nejkrajnějším případě, a to hluk kolem restaurací podle mě rozhodně není.

Konečně, kde jinde už by to mělo večer aspoň trochu žít, než v centru hlavního města? To, že jeho obyvatel ubývá, není podle mne dáno ani tak ruchem na ulicích, který je prostě daní za to, že v centru bydlíte, jakožto nepřiměřenou cenou nájmů a divokých developerských aktivit, kdy se domy na bydlení nekoordinovaně proměňují v hotely, kancelářské a jiné budovy, které odsud „normální" obyvatele vytlačily.

Osobně jsem v době, kdy jsem v centru Prahy studoval, sháněl nájem v okolí několikrát, byl jsem ochoten si i připlatit i když zas ne tolik, abych platil dvakrát víc jako za srovnatelný byt na pořád pohodlném rozhraní Vinohrad a Žižkova a jednoduše: nebylo nic na výběr. Nemluvě o tom, kdybyste si v centru Prahy chtěli koupit byt.

Pokud už by tam v deset večer měli i všechno zavřít, pak by to skutečně byla mrtvá zóna. Ve které by se možná dobře bydlelo… Ale komu?

Čtěte také: 'Policejní hodina' má uzavřít noční podniky v centru Prahy