Známým odpůrcem byl pekař Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku. Ten bohužel v roce 2009 zemřel a od té doby veřejné kritické hlasy poněkud utichly. Přesto ale neutichá snaha urvat cenných šedesát minut zpět lidé, kteří nemají rádi střídání letního a zimního času, podporují od loňska iniciativu, která chce ponechat jen jeden z časů. A tak petice vzniklá v Česku musí do letošního podzimu získat milion podpisů v minimálně sedmi státech EU.

Pokud se jim to podaří, jejich požadavek budou řešit unijní instituce. Hoši se asi dost kvůli tomu naběhají, nicméně čas ubíhá rytmem neztenčeným a EU má nyní stejně jiné starosti. Lékaři tvrdí, že biorytmus člověka je nastaven potřebám organismu tělo si prostě řekne, kdy má dost jeho odírání a jednoduše vypne. Pak člověk usne třeba na cvičení dělostřelců, lhostejno kolik je zrovna hodin.

Leckdo namítne, že jsme si už dávno na posun hodinových ručiček mohli dávno zvyknout. Leckdo ano, ale při lámání času to zase leckomu může zlomit i dobrou náladu. Hlavně cestujícím ve vlaku. Že se příští hodinku nehnou z místa mají jisté.