Rašínovo nábřežíS čím dál oblíbenější náplavkou a pohledem na Vyšehrad. Hrál jsem tu několik letních sezon s divadlem Aqualung na Lodi bratří Formanů a moc rád na to vzpomínám. Je to ideální setkávací místo během léta díky vodě a všem těm plujícím hospodám, kavárnám, koncertům. Jen bych nám přál v těch místech čistější Vltavu. Pražský magistrát slibuje celé místo zvelebit, tak snad nezapomene…

Náplavka. Rašínovo nábřeží. Zdroj: DENÍK/ Dimír Šťastný

BřevnovMůj současný domov a místo, kde si umím představit, že zakotvím. Břevnov je vesnice za Pražským hradem. Zdá se mi, že pořád voní starými časy, kdy tu jezdily povozy. Je tu stále hodně starousedlíků a patriotů. Jsem rád za blízký Břevnovský klášter, nejstarší mužský klášter u nás, obývaný benediktiny. Dvakrát denně tady slouží mši. Klášterní zahrady jsou oblíbené a blízký hřbitov asi dost pamatuje, za minulého režimu se tu příležitostně scházel disent. A konečně se zase otevřelo místní kino Dlabačov. Držme mu palce a podpořme ho!

Břevnovský klášter. Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Petrská čtvrťDlouho jsem nevěděl, že se tahle krásná čtvrť pražského centra takhle jmenuje, a neuměl jsem ji ani pořádně najít. Objevoval jsem ji postupně, pokaždé nečekaně. Zdá se mi nenápadná, domácká, jako by tu chtěla být jen pro své obyvatele. Doporučuji Petrské náměstí, kostel sv. Petra, Petrskou věž a malé kavárničky a hospůdky v okolí, nejlépe v horkém létě po deváté večer.

Moje místa Viktora Dvořáka, Petrské náměstí 25.5.2017 PrahaZdroj: Deník / Cvrčková Klára

MetroPro mě má metro atmosféru, vůni. Fascinuje mě ten systém, to mraveniště, ve kterém na sebe navazuje tolik různých, ať technických, nebo lidských složek. Je to živý organismus. A slouží to lidem, to mě baví. Všímám si stylu osvětlení, informačního systému, designu stanic, vlaků. Když se ocitnu v nějakém velkoměstě, musím alespoň nakouknout, jaké má metro. V tom moskevském jsem jezdil křížem krážem půl dne, což vůbec není moc, a nestihl jsem zdaleka všechno.

Metro. Ilustrační foto. Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

TramvajeJsem milovník kolejové dopravy, takže ještě tramvaje. Když jsem jako kluk jel na výlet do Prahy, jízda tramvají nesměla chybět. Třeba trasa z holešovického Výstaviště do centra po nábřeží Vltavy. Pražskou síť MHD považuji za velmi dobrou. A třeba noční spoje jezdí úplně luxusně. Líbí se mi poslední model tramvaj 15T ForCity s dřevěnými sedačkami, které už bohužel nebudou přibývat.

Pražské tramvaje. Ilustrační foto. Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Michal Brenner.
Michal Brenner: Jaká místa mám v Praze rád