Železniční mostJedno z mých nejoblíbenějších míst, které propojuje bývalé Podskalí, dnes Výtoň, a protější Smíchov. Přes Vltavu vede v Praze řada mostů, které reprezentují různé architektonické styly, a všechna umělecká díla mají své jméno. Tento jméno nemá, někteří mu říkají železniční, jiní vyšehradský most. Jeho indust-riální ráz inspiroval mnoho malířů i fotografů. To místo má zkrátka nepopsatelně romantickou atmosféru, kterou nejraději nasávám během procházky za soumraku.

Železniční most.Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Zahrady Anežského klášteraNově otevřené zahrady revitalizovaného kláštera svaté Anežky České jsou ideálním místem pro všechny, kteří chtějí najít klid v ruchu okolního města. Zahrady zdobí sochy soudobých umělců i jabloně s planými jablky. Přízemí areálu navíc zaujímá prohlídkový okruh věnovaný historii dvojkláštera a jeho zakladatelce, přemyslovské princezně Anežce České, který rozhodně stojí za návštěvu.

Moje místa Mileny Kalinovské, Zahrady Anežského kláštera, Praha, 26.4.2017Zdroj: Deník / Cvrčková Klára

Riegrovy sadyVinohradské sady jsou krásné ve všech ročních obdobích. Je odamtud jeden z nejkrásnějších pohledů na centrum města a zejména na Pražský hrad. Já mám park nejraději v zimě. Pamatuji si na skotačící psy ve sněhu a děti na sáňkách. V zimě je to ta nejkouzelnější oáza pohody.

Riegrovy sady. Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Sudkův ateliér na ÚjezděAteliér byl v roce 1990 prohlášen za kulturní památku. Jde o příklad stavby, které v druhé polovině 19. století vznikaly díky rozkvětu komerční i umělecké fotografie nejen v Praze. Reprodukci Sudkovy fotografie s pohledem ze zamlženého okna mám na svém pracovním stole snad odjakživa. Je pro mě zosobněním Prahy.

Moje místa Mileny Kalinovské, Sudkův Ateliér na Újezdě, Praha, 26.4.2017Zdroj: Deník / Cvrčková Klára

Pravoslavná kaple na Olšanských hřbitovechPřipomíná mi dětství, které jsem tam trávila. Jedná se o významnou a ojedinělou památku ruské církevní architektury, protože je to jediná stavba tohoto typu mimo Rusko a její historie sahá až do období první světové války. Když nad tím tak přemýšlím, tak to bylo možná právě zde, kde jsem se poprvé dívala na ikony jako na umění.

Moje místa Mileny Kalinovské, Pravoslavná kaple na Olšanských hřbitovech, Praha, 26.4.2017Zdroj: Deník / Cvrčková Klára

Jana Lota.
Jana Lota: Jaká místa mám v Praze ráda