Parukářka. Zdroj: DENÍK/Max Vajt

Park Parukářka

Všichni mají zažito, že Žižkov je ošklivá čtvrť. Přitom netuší, kolik úžasných míst tu je. Jedno z těch nejlepších je pro mě jednoznačně Parukářka. Když mám zrovna volný podvečer, jdu se tam vyvětrat. Z vrchu sv. Kříže je úžasný výhled na Prahu a navíc tu stojí legendární undergroundová hospůdka. Často tu bývají koncerty a v neděli se hraje i venku, což je v létě moc příjemná záležitost.

Náměstí Jiřího z Poděbrad. Ilustrační foto. Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Náměstí Jiřího z Poděbrad

V poslední době jsem si oblíbila Jiřák. Když mám volné dopoledne, chodím si tam užít příjemnou atmosféru, která tam vzniká díky farmářským trhům. Nejčastěji si odnesu čerstvé ryby nebo voňavou kávu. Po ránu skoro nikdy neminu taky Antonínovo pekařství, odkud jsou vynikající máslové housky cítit na metry daleko. Večerní program si dokážu představit jen v restauraci U Mariánského obrazu.

Moje místa Anny Schmidtmajerové, stezka od Bulhara na KrejcárekZdroj: Deník / Cvrčková Klára

Stezka od Bulhara na Krejcárek

Další žižkovské místo, kam mě to táhne, když potřebuju relax, je cyklo a inline stezka vedoucí od křižovatky U Bulhara až na Krejcárek. Všude kolem je zeleň, lavičky, žádný hluk velkoměsta a pohoda. V létě se na cestu vyvalí spoustu zahrádek restaurací a člověk si tak v parnu může dát limču, pivo nebo zmrzlinu. A když se vedro nedá vydržet, dá se jezdit tunelem pořád tam a zpátky.

Jatka78.Zdroj: DENÍK/ Vladimír Šťastný

Jatka78

Jatka jsou pro mě srdeční záležitost. V podstatě jsme je s Putykou postavili vlastníma rukama a každý z členů souboru do té revitalizace prostoru vložil kus sebe. Teď jsem ráda za to, že tu lidé tráví svůj volný čas, a to nejen aby viděli taneční a novocirkusová představení, ale že přijdou třeba na víno, posedět s přáteli nebo se proběhnout tržnicí a pozdravit nás ve zkušebně. Letos jsme měli i několik představení na letní scéně pod širým nebem, což je další skvělý posun kupředu.

Karlštejn. Zdroj: DENÍK/ Milan Holakovský

Cesta z Prahy na Karlštejn

Když mám den volna nebo třeba víkend, najdu si čas na pořádnou vyjížďku na kole. Ze Žižkova člověk projede centrem za pár minut a najednou se ocitne v nádherném prostředí mimo civilizaci v Prokopském a Dalejském údolí. Vede tudy příjemná cesta na Karlštejn podél Dalejského potoka. Zastavit se na tatranku a chvíli posedět v přírodě se dá v altáncích a na lavičkách u Černého lomu nebo lomu Mušlovka. Dál po cestě je pak spousta možností ke koupání. A když jsem zrovna trochu líná, vyměním kolo za vlak a kochám se krajinou Českého krasu.

Martin Šimík.
Martin Šemík: Jaká místa mám v Praze rád