Velkorysý elegantní dům s interiérovými prvky Karla Lhoty nechal v roce 1932 právník Josef Winternitz zbudovat jako sídlo pro manželku Jenny a jejich dceru a syna. Postaven byl mimochodem za pouhý rok.

 Festival ve Werichově vile.
OBRAZEM: Werichova vila se otevřela zatím nanečisto

Po válce se na Cihlářku vrátily jen ženy 

Prožít šťastná léta ve vile s úchvatným výhledem na Prahu jim ale nebylo dáno. Po devíti letech postihl rodinu stejný osud jako Židy obývající Loosovy objekty v Plzni rozdělila je válka, respektive nacistické vyhlazovací tábory. Po válce se na Cihlářku vrátily jen ženy.

„Sdělujeme vám, že Dr. Josef Winternitz, naposled bytem … byl dne 13. 7. 1943 deportován z rasových důvodů do Terezína a odtamtud dne… do Osvětimi. Nevrátil se." Takto stroze byla Jenny informována o osudu svého muže. Tyto dobové dokumenty dnes ve vile najdete spolu s dalším svědectvím o osudech Winternitzů i domu samotného (sídlila tu mj. mateřská škola).

Prohlídky i párty 

Dnes už žije „princezna" radostnějším životem, podobně jako jiné pražské vily. Je zpět v rukou potomků bývalého majitele, kteří sice pohnutou rodinnou historii připomínají dalším generacím, od jara ale nabízejí i komentované prohlídky, výstavy a speciální akce, třeba swingové párty či svatby.

A především představují vynalézavost autora, jenž ve svém proslulém rozvrhu prostoru (tzv. Raumplan) dokázal účelně využít každý metr čtvereční. Od praktických šuplíčků, rozkládacích poliček a šatních skříní až po nápadité členění šesti úrovní domu vycházející z velké haly v přízemí přes zvýšenou jídelnu, menší pokoje a dvě terasy až k druhému patru pro služebnictvo.

Vila v ulici Na Petřinách.
KRÁTCE: Vila Petřiny není památkou

Najdete tu tradiční krb zabudovaný do zdi, různé niky, důmyslné osvětlení nad manželskou postelí, sjednocené barevné kombinace a díky řadě velkých oken spoustu světla. Nenechte si Winternitzovu vilu ujít, prohlídky se tu konají čtyřikrát týdně od 12 do 18 hodin, mj. v neděli. Kvůli občasným soukromým akcím je třeba se objednat předem.