Osmašedesátiletá Andersonová do snového filmu o lásce a umírání promítla mimo jiné své nenaplněné mateřství a některé pasáže podbarvila vlastní hrou na housle. Snímek je vedle filozofického podtextu vzpomínkou na fenku teriéra Lolabell. V jedné z epizodních rolí doktora se objevuje i Lou Reed, který zemřel před třemi lety.

Inspirace ve východní filosofii 

Film, který se objevil v širší nominaci na cenu Oscar pro dokumenty, je ovlivněn východní filozofií. Andersonová se dotýká i Tibetské knihy mrtvých, jednoho ze základních textů tibetského buddhismu. Důležitou roli ve filmu má zachycení atmosféry po 11. září 2001, po teroristickém útoku na newyorské mrakodrapy Dvojčata, a následných bezpečnostních opatření vedoucích ke ztrátě soukromí.

Odlehčení představují scénky s Lolabell. „Teriér prý chápe 500 slov a já se snažila zjistit, která to jsou," uvedla Andersonová. Do snímku zařadila i úsměvné „umělecké" malířské a hudební pokusy svého psa.

Žena mnoha řemesel 

Andersonová pro magazín Variety svůj film popsala jako druh mluveného divadelního díla, které bylo přeloženo do jiné formy. „Je to opak koncertního filmu, což byla moje minulá filmová zkušenost se snímkem Home of the Brave," sdělila.

Andersonová, která ovládá i řadu dalších nástrojů, studovala dějiny umění a jako žena mnoha řemesel působila i jako výtvarnice či herečka. Hudební kariéru zahájila rodačka z Illinois v roce 1981 hitem O Superman.

Připravuje nový projekt 

O rok později vydala debutové album Big Science. Její představení využívají vedle hudebních postupů i mluvené slovo, pantomimu a filmové projekce.

V současné době Andersonová chystá nový projekt s britským hudebníkem a producentem Brianem Enoem. Z Prahy odlétá do Benátek, kde zasedne v porotě Mezinárodního filmového festivalu. Také dokončuje knihu o taiči, kterou rozepsal její zesnulý manžel. „Dělám toho až moc najednou, ale je to lepší, než nedělat nic," prohlásila.

Čtěte také: Laurie Andersonová uvede v Divadle Archa svůj film Psí srdce