„Jedná se o změněnou podobu výstavy, která se loni uskutečnila v Bratislavě a zaměřuje se na střední a východní Evropu. Není tolik o tom, jak se cítí utečenci, kteří k nám dorazí, ale spíše o tom, jaký k nim má česká a slovenská společnost vztah. Pokoušíme se udělat z neznámého známé a lidem zprostředkovat zkušenost s utečenci," řekla kurátorka výstavy Lenka Kukurová.

Výstava, na kterou je vstup zdarma, se na Slovensku setkala s velkým ohlasem. Podle kurátorky ji navštívilo přes 8000 lidí. "Vystavující umělci a umělkyně nejsou odborníky na uprchlickou problematiku, nicméně vyjadřují svoje subjektivní pocity a názory a dostávají se do dialogu s názory publika," podotkla Kukurová.

Dílo komiksové autorky kombinuje potréty uprchlíků s negativními reakcemi

Většina děl vznikala přímo pro výstavu. Pražské uvedení, které spolupořádá Goethe-Institut v Praze, nabízí například exponát Kateřiny Šedé sestávající z desítek oranžových kombinaci zavinovačky a plovací vesty.

Dílo komiksové autorky tvořící pod jménem TOY_BOX zase kombinuje portréty reálných uprchlíků, kteří projížděli pražským Hlavním nádražím, s negativními reakcemi části české veřejnosti.

Na milion lidí bylo 28 žadatelů 

Ve spolupráci s neziskovými organizacemi a zahraničními partnery se k výstavě uskuteční doprovodný program pro veřejnost, školy a pro uprchlíky. Už 2. února se v Galerii NTK koná workshop pro pedagogy s názvem Jak mluvit o uprchlících za pomoci vystavených uměleckých děl.

Jen do Německa za poslední dva roky přišlo téměř 1,2 milionu žadatelů o azyl. Česko patří v EU k zemím, kde cizinci žádají o azyl nejméně. Zatímco v EU připadá na milion obyvatel v průměru 702 lidí, kteří poprvé usilují o získání ochrany, v ČR je jejich množství pětadvacetkrát menší. Na milion lidí to bylo 28 žadatelů. Většinu žadatelů v EU tvořili ve třetím čtvrtletí 2016 lidé ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku.

Čtěte také: Muzeum Kampa vystavilo umění 60. let ze dvou privátních sbírek