Přírodovědná expozice rozdělená do čtyř volně navazujících celků provede zájemce až do konce roku 2018 od nejspodnějších vrstev země až po nejvyšší koruny tropických stromů. Kromě exponátů, modelů a interaktivních panelů si zájemci mohou vyzkoušet malování světlem nebo práci paleontologa při odkrývání kosterních nálezů.

Divadlo. Ilustrační foto.
Připravuje se největší výstava české divadelní fotografie

Výstava propojuje čtyři prostředí

„Výstava propojuje čtyři odlišná prostředí. Jedná se o expozici na čtyřech stech metrech čtverečních, kde je vystaveno zhruba 250 zvířat od nejmenší blechy kočičí s rozměrem kolem jednoho až dvou milimetrů až po dvoumetrového bizona amerického, který má přes šest set kilogramů," řekl ředitel Přírodovědeckého muzea Ivo Macek.

S životem v nehostinné říši temna se návštěvníci seznámí v jeskyni, kde se vyvinuly organismy dokonale přizpůsobené životu ve věčné tmě. V takových podmínkách jsou schopny přežívat pouze druhy s pomalejší látkovou výměnou, schopné efektivně využívat veškerou zde dostupnou energii. Dalším zastavením je půda plná bizarních živočichů. Ve skle vysypaný půdní profil vytvářející v lidech pocit, že se ocitnuli pod zemí. Pohyb v zemi je energeticky velmi náročný a u zvířat se proto vyvinula celá řada účelných přizpůsobení, která je možné vidět například u krtonožky nebo červora.

Havárie vodovodu. Ilustrační foto.
Havárie na Hradčanech sebrala vodu tisícům odběratelů

Výstava pokračuje na rozlehlou step

Výstava pokračuje na rozlehlou a sluncem zalitou step s velkými býložravci a celou škálou rozmanitých druhů hmyzu. Na stepi se nachází mimo jiné vzácný exponát karakala, kterého ze svých cest přivezl Emil Holub a velké modely dvou neoblíbených parazitů - blechy a klíštěte. Příběh výstavy vrcholí v tropickém lese. kde žije velké množství druhů živočichů i rostlin a podmínky k životu se liší téměř na každém kroku. Prostředí dokresluje model tropického stromu, do jehož kmene je možné nahlédnout.

Cyklostezka. Ilustrační foto.
Labská cyklostezka se prodloužila o úsek Čelákovice - Lázně Toušeň

„Na jaře roku 2015 jsme v Nové budově otevřeli přírodovědeckou expozici Archa Noemova, kde se návštěvníci mohou setkávat s velkou částí zvířecích exponátů, dříve vystavenou v historické budově Národního muzea, která nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Nyní jsme se rozhodli návštěvníkům nabídnout ještě jiný, zajímavý pohled na rostlinnou a živočišnou říši, tentokrát v podobě výstavy, která je inspirovaná schopnostmi jednotlivých druhů přežít a přizpůsobit se určitým světelným podmínkám," podotkl generální ředitel NM Michal Lukeš.

Po celou dobu konání výstavy se budou konat doprovodné programy včetně komentovaných prohlídek, víkendových akcí a programů pro školní třídy. Více informací se nachází na www.nm.cz.

Nemocnice. Ilustrační foto.
Kraj předal ministerstvu zdravotnictví žádosti o dotace pro zdravotní sestry