„Je to pro mě srdeční záležitost. Fascinuje mne start Jizerské padesátky a zástupy běžců, které čekají na povel. Zažil jsem to na vlastní kůži. Několikrát. A pokaždé je to jako poprvé, něco těžko popsatelného," uvedl výtvarník David Vávra.

Ferdinand von Schirach.
Teror v Divadle ABC

Součástí výstavy je i filmová projekce

Vedle něho svá díla nejčastěji s tématy lyžařů bojujících na dlouhé tratí vystavují Alena Anderlová, Eva Vones, Ivan Komárek, Jakub Špaňhel, Michal Cihlář, Michael Rittstein, Ondřej Kohout, Radu Tesaro, Roman Franta, Jakub Flejšar a Petr Wagenknecht.

Kolekci starších i nových obrazů, grafik, soch, kreseb a fotografií vévodí uprostřed výstavní síně Flejšarovy železné sochy s názvem Vývoj běžkaře. Součástí výstavy je i projekce dokumentu filmu z Jizerské padesátky.

Ilustrační foto - korupce ve fotbale
Peníze do sportu se neinvestují efektivně. Myslí si to většina Čechů

Samotné výstavě je inspirací kniha Petra Volfa Sport je umění, kde autor vykresluje krásu sportu zobrazeného výtvarníky. Záměrem expozice je vytvoření série uměleckých děl s motivem běžeckého lyžování.

Závod patří do série Worldloppet

Jizerská padesátka je závod v běhu na lyžích klasickou technikou na trati dlouhé přibližně 50 kilometrů vedoucí Jizerskými horami po takzvané Jizerské magistrále.

Vltava se zbarvila do ruda.
Spolek Skutek podpořil protest skupiny Bolt958 u budovy Mánesa

První ročník se konal v roce 1968, v roce 2012 a 2013 se ho zúčastnilo 4.800 závodníků, což je maximální počet, který je pro závod v souvislosti s ochranou krajiny povolen. Závod je od roku 1999 součástí prestižní série dálkových běhů Worldloppet.